СПАСОВДАН – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА – БЛАГОСЛОВ ЗА БАГЉАШ

Темељи храма Вазнесења Господа Исуса Христа у зрењанинском насељу Багљаш освештани су 2013. године, а градња храма почела је 2011. Прва Света Литургија у тада још недовршеном објекту одржана је на храмовну славу, Вазнесење Господње – Спасовдан 2015. године. Град Зрењанин даје пуну подршку настојањима да се овај празник достојно и свечано обележи.

Екстеријер храма Вазнесења Господњег (Волим Зрењанин, А. Блануша)

Храм је постепено оживљавао као молитвено место и данас већи број верника посећује богослужења. На сам празник као и сваке свете Недеље и празника у храму се одржава, Света Литургија. Свету архијерејску Литургију је ове године служио епископ банатски Никанор. Ове године, био је присутан и умировљени епископ Филарет, уз традиционално саслужење већег броја свештеника Српске Православне Цркве и верног народа. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик и кум славе Саша Сантоваc, председник скупштине Чедомир Јањић, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, са већим бројем политичке и економске елите, својим присуством на Литургији дају пуну подршку установљењу овог дана као празника највеће месне заједнице „Багљаш“ у Зрењанину.

Привремени иконостас и ентеријер храма ( Фото: Волим Зрењанин. А.Блануша)

Старешина храма Вазнесења Господа Исуса Христа је протонамесник Слободан Честић. Уочи храмовне славе на овом верском објекту постављено стотину рефлектора и храм сада заиста делује прелепо са рустичном фасадом. Српска православна општина у Зрењанину организује и прикупљање донација за изградњу иконостаса и фрескописање храма и позива верни народ да да своје прилоге. Храм је постао препознатљив симбол западног дела града Зрењанина а у основи, по стилским карактеристикама тробродна базилика, површине 300 квадратних метара и с торњем високим 18,5 метара, који звоном позива вернике на молитву.

Петровград.орг и Град Зрењанин

Повезани чланци:

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВАЗНЕСЕЊСКИ ДАНИ

СПАСОВДАН – СЛАВА ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА И НАСЕЉА БАГЉАШ

СПАСОВДАН – СЛАВА ЗРЕЊАНИНСКОГ НАСЕЉА БАГЉАШ