СПАСОВДАН – СЛАВА ЗРЕЊАНИНСКОГ НАСЕЉА БАГЉАШ

У новоподигнутом храму Вазнесења Господњег у зрењанинском насељу Багљаш одржана је и ове године Света Литургија поводом славе овог храма и становника Багљаша – Спасовдана. Месна заједница „Соња Маринковић“ обележава 51. годину од свог оснивања док је МЗ „Вељко Влаховић“ прославила 40 година постојања.

Света Литургија и храм Вазнесења Господњег

Свету Литургију су служили свештеници градских парохија СПЦ Епархије банатске а присуствовали су представници градске власти, председник Скупштине града Зрењанина Оливер Митровић, посланици, градски одборници и многобројни верници.

Спасовдан на Багљашу

Пре извесног времена Месне заједнице „Соња Маринковић“ и „Вељко Влаховић“, будући да се налазе на истом западном делу града, донеле су историјску одлуку да се Спасовдан установи као Слава обе Месне заједнице, односно Слава насеља Багљаш у Зрењанину.

Славски тропар

Након Свете Литургије у Спасовском храму Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић присуствовао је данашњој свечаној седници савета две багљашке месне заједнице, „Вељко Влаховић“ и „Соња Маринковић“.

председник Скупштине града и градоначелник

Ово насеље које је пројектовано у време социјалистичког друштвеног поретка и није до сада имало свој парохијски храм па самим тим ни своју Славу. Храм је заблистао у центру овохг насеља и ново је духовно обележје овог дела града.

Булевар на Багљашу у време изградње

Владика банатски Никанор је једна од најзаслужнијих личности што је храм посвећен Вазнесењу Господњем подигнут у центру овог насеља уз значајан допринос актуелне градске власти.

Славско послужење за вернике

Овај део града има чак 30.000 становника већином православних верника а још нема свој духовни центар у правом смислу те речи. Делотворном симфонијом између црквених и световних власти ствари ће се по том питању коначно променити.

Петровград.орг (фото: Хаџи Зоран Дујин и Град Зрењанин)