АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВАЗНЕСЕЊСКИ ДАНИ

Свету архиjереjску Литургиjу у храму Вазнесења Господњег новом још недовршеном храму у насељу Багљаш је служио његово преосвештенство епископ банатски Никанор. Литургији је присуствовало комплетно руководство града и округа на челу са градоначелником Чедомиром Јањићем, истакнути привредници и јавни радници, деца из ОШ „Петар Петровић Његош“ и велики број верника. Након Литургије на свечаноj седници Месних заjедница „Вељко Влаховић“ и „Соња Маринковић“ додељена су вредна признања заслужним личностима и колективима.

Честитаjући свим становницима насеља Багљаш срећну Славу епископ банатски  Никанор рекао jе, између осталог, да jе у овим временима потребно обратити се Богу, нашој Светосавској традициjи и вери наших предака.

Ово насеље које је пројектовано у време претходног друштвеног поретка није до сада имало своју богомољу па самим тим ни своју Славу. Владика банатски Никанор је једна од најзаслужнијих личности што је храм посвећен Вазнесењу Господњем подигнут у центру насеља а и што је овај део града који броји 30.000 становника већином Православних верника добио своју Славу Спасовдан.

Овим чином је практично почела манифестациjа „Вазнесењски дани“, у склопу коjе ће бити одржан и традиционални фестивал „Банатска прича“. Биће то прилика да се становници Багљаша још једном окупе како би прославили своју Славу и уживали у богатом културно-уметничком програму и домаћим производима који ће се наћи на штандовима.

Дан обе месне заједнице једногласно је установљен прошле године, а од ове године заједнички празнују и Славу Вазнесења Господњег, у народу познато као Спасовдан.

Овогодишњи кум Славе jе помоћник градоначелника и члан Савета “Соње Маринковић” Симо Салапура.

„Задовољан сам што се наш храм сваке године све више ближи свом финалном изгледу и завршетку, а задовољан сам и што ћемо бити у прилици да доделимо признања заслужнима за развоj овог дела града“ – рекао jе Салапура.

У просториjама месних заjедница освештан jе и резан славски колач и одржана jе најављена друга по реду седница Савета месних заjедница „Вељко Влаховић“ и „Соња Маринковић“.

Помоћник градоначелника Симо Салапура и председник Скупштине града Оливер Митровић су у име Савета уручили признања за афирмацију и допринос развоју Багљаша епископу Никанору, новинару и књижевнику Зорану Славићу и Асоциjациjи за развоjа Месне заjеднице “Вељко Влаховић”.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)