ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ И МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

Октобар је месец који је у календару здравља посвећен промоцији здраве исхране. Организација за храну и пољопривреду (ФАО) сваке године обележава Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране. Доделом награда малишанима вртића и ученицима основних школа Средњебанатског округа, који су током октобра учествовали на ликовно – литерарном конкурсу Завода за јавно здравље Зрењанин, на тему „Храни се правилно и буду здрав“ у присуству просвалвљеног српског одбојкаша Вање  Грбића,  успешно је завршена кампања „Октобар-месец правилне исхране“.

Завод за јавно здравље Зрењанин сваке године обележава Светскои дан хране као значајни датума у Календару јавног здравља и води кампању Октобар – месец правилне исхране. И ове године је поводом Светског дана хране расписан конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Храни се правилно и буди здрав”. У Заводу за јавно здравље је организована додела награда за најбоље литерарне и ликовне радове.

Пригодне награде на ликовном конкурсу су добили малишани вртића „Пава Сударски“ из Новог Бечеја, Клаудија Купецки, Атила Зеди, Дуња Толмач, Антонија Татић и Вања Радишић, деца ОШ „Јоаван Цвијић“ из Зрењанина, Ена Ђуричек, Лазар Ристић и Невена Голубовић и ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Фаркаждина, Милица Милошев, Слободанка Божовић и Вања Стефанов.

На литерарном конкурсу су награде однела деца из ОШ „Јован Цвијић“ Михајло Ковачевић, Дуња Дроца, Петар Ћирић, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Јован Попов и „др Александар Сабовљев“ из Ечке, Милица Мишић. Било је наравно и ове године специјалних награда за децу и њихове васпитаче, учитеље уз незаобилазне сокиће и здраве грицкалице.

У Заводу за јавно здравље Зрењанин данас су презентовани награђени радови пристигли за конкурс на тему „Храни се правилно и буди здрав“ који је расписао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у оквиру кампање – Октобар месец правилне исхране 2017. Циљ овог конкурса је да се подстакне здравствено васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему правилне исхране. Свима који су учествовали на конкурсу се захваљујем, рекао је директор мр сци мед др Здравко Ждрале.

„Најважније је формирање правилног става у вези са исхраном а то су следећи принципи – разноврсност, равномерност и умереност. Кад говоримо о разноврсности, требало би, да ту буду заступљене све намернице, из свих шест група намерница, житарице, воће и поврће, млеко и млечни производи, месо и масти. Посебно треба избегавати тзв. скривене масти које се налазе у пекарским производима, брзој храни. Исхрана мора бити распоређена у пет оброка дневно. Важно је да у уносу количине хране будемо умерени а физичка активност је ништа мање битна.“ – рекла је Данијела Нинић, специјалиста социјалне медицине, Завода за јавно здравље Зрењанин.

Циљ ових акција је да децу научимо да је правилна и здрава исхрана изузетно важна од најранијег детинства. Важно да знају када и колико да једу. Многе анкете указују на то да деца не крећу, што има низ негативних последица. Такође, не смемо их препустити брзој храни, јер то може узроковати разне озбиљне здравствене тегобе а поготово не интернет игрицама, рекао је прослављени спортски ас, Вања Грбић.

Овај конкурс није наградног карактера, већ се кроз избор и промоцију најбољих дечијих радова подстиче здравствено васпитни рад који прати израду радова.

Најбољи радови биће изабрани и промовисани на окружном нивоу. Најбољи радови на националном нивоу биће постављени на сајту Института за јавно здравље Србије.

Првонаграђени рад Милице Милошев из Фаркаждина (Фото:Лука Кипић)

Аутор: Саша Младеновић