АМБРОЗИЈА

Амброзија (лат. Ambrosia artemisiofolia) је род инвазивних корoва, једна од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свету. У народу је позната и под називима лимунџик, опаш, парложна трава, пеленаста амброзија, американка и фазануша.

Климатске промене у свету омогућавају амброзији траје временски дуже него што се до сада сматрало. Иако спада у летње алергије, амброзија је актуелна и до касне јесени. Велике температуре су продужиле цветање амброзије, тако да је могућа поленизација у неким регијама од средине јула па све до новембра, али је највећа концентрација амброзије је углавном крајем августа и средином септембра.

Поражавајућа су сазнања из клиничких студија која износи податак да ће амброзије бити све више услед пораста угљен диоксида и повећања температуре, што продужава период цветања амброзије и број алергичних. Сезона амброзије завршава се са већом хладноћом и мразом, али ниво поленизације је ослабљена недељама раније.

Не постоји лек за алергију на амброзију. Алерголог ће препоручити адекватну терапију, која укључује лекове за алергију, спреј за нос, капи за очи и антихистаминике. Спреј за нос се показао ефикаснијим од антихистаминика, нарочито када се употребљавају пре сезоне цветања. Најчешће се користе назални гликокортикоиди, који смањују запаљење слузнице носа, затим и антилеукотријени и кромолини, које алерголог по процени може увести у терапију.

Поленска грозница или алергијски рхинитис погађа око 30% становништва, а алергија на амброзију спада међу једне од најјачих инхалационих алергена. Процењује се да сваки осми становник у свету, а чак сваки пети становник Србије има алергију на амрозију.

Власници пољопривредног земљишта, обрађеног и необрађеног, дужни су да уклањају амброзију редовно, а своју површину одржавају уредно. За непоштовање Одлуке о комуналном реду, која предвиђа уклањање амброзије, предвиђене су новчане казне у износу од 150.000 динара за правно лице, за одговорно лице у правном лицу казна у износу од 25.000, за предузетника 75.000 и 15.000 динара за физичко лице.

Петровград.орг