ПЕСМА, ИГРА И РЕЦИТАЛ НА ДУХОВЕ

Свештенство, чланови Црквеног одбора храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину ( Петровграду) многобројни верници и родитељи, представници Војске Србије, присуствовали су на будућем Тргу Светог Теодора Вршачког, испред Руске Цркве, вечери дечије поезије и дечијег стваралаштва у организацији Црквене општине Светог Архангела Михаила у Зрењанину, на велики празник Силаска Светог Духа на Апостоле који представља рођендан наше Светосавске и хришћанске Цркве.

У земаљском шаренилу и разноликости сва човечанска историја  сведочи о богатству културе. Данас су са нама наша вредна деца која ће својом песмом и игром увеличати данашњи празник. Можемо слободно поновити речи Господње „ да Дух дише где хоће“- рекла је водитељка програма Мирјана Младеновић, отварајући скуп.

Старешина храма Светог архангела Михаила Отац Веслин Влашки се обратио присутнима завхаливши се свима који су уложили труд да ова манифестација успе а посебно нашој деци малим светосавцима и светосавкама која су певала, играла и рецитовала на рођендан наше Свете Цркве.

Црквено певачко друштво Жене Мироносице су на почетку отпевале“Тропар празника“ и  „Хвалите Господа“ под диригентском палицом Зорице Кецић.

Дечији хор Архангел Михаило је отпевао три песме,„Нашу химну“,“Богородице дјево“, Ангел мој“, а Маша и Нина су певале песму „Мама“. Диригент је била Милица Досковић.

КУД „ Ђерђеф“ из Зрењанина, који води Мића Ђурић и који броји близу 100 чланова жељних игре и очувања народне традиције одиграо је сплет играра из српских области Левач и Пчиња.

У наставку програма деца из вртића „Вила“ и „Црвенкапа“ су певала пеасме „Кићанка“ и „Ускршње јутро“. Дечији хорови трећег пет и трећег шест школе „ПетарПетровић Његош“,  којима руководе диригенти Лидија Голић и Наташа Френц, су извели композиције, „Три бела коња“ и „Врати ми дане“, на грчком језику

Потом је хор деце са верске наставе из школе „ Петар Петровић Његош“ отпевао композиције „Суза Косова“ и „Заспао Јанко“ под  диригентском палицом Данице Кнежевић. Програм је затворио ученик Михајло Манигодић, треће пет, школе Петар Петровић Његош, који је рецитовао своју љубавну поезију.

Присутни верници и учесници програма су се потом окрепили послужењем у порти Светоархангелског храма чиме је завршено ово незаборавно дружење.

Аутор: Саша Младеновић