ХРИСТОС ВАСКРСЕ И ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт поразивши

и онима који су у гробовима

живот даровавши

(тропар Пасхе).

Протојереј Прве парохије Петар Илић и јереј Друге парохије Миодраг Станојевић при храму Светог Архангела Михаила ( Руске цркве) служили су 16. априла 2017. године, на Васкрс, са почетком у 9 часова свету Литургију у препуном храму Светог Архангела Михаила у Зрењанину ( Петровграду).

Јереј Миодраг Станојевић

У радосном Васкршњем богослужењу, прислживали су и јереј Треће парохије Веселин Влашки, старешина храма и јереј Четврте парохије Дејан Бојанић, певница, хор „ Жене Мироносице“, млади чтечеви, као и многобројни благочестиви народ  овог дела града на Бегеју,

Хор Жене Мироносице

Васкршњи Посланицу Патријарха Српског Иринеја са свим Архијерејима СПЦ, прочитао је верном народу протојереј Петар Илић:

Протојереј Петар Илић

Живимо у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, грех пак, по речима светог старца Пајсија Светогорца, нечим модерним и прихватљивим. Омладини се уместо примера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета. Велика је одговорност Цркве, али и свих просветних институција ове земље, јер треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења. Поучавајмо децу да буду слична јеванђелском младићу који је питао Господа: “Шта да радим да бих задобио живот вечни?” А тај младић је од Христа добио одговор: “Држи заповести!” Ето пута спасења, ето васкрсења!“

Ускрс, Руска Црква, 2017.

Освештано је и подељено више стотина шараних јаја, којима су се посебно радовала деца. Јаје симбол обнављања природе и живота а  васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Васкрсли Христос, храм Св. Архангела Михаила

На православним васкршњим иконама и фрескама слика се архангел Михаило на гробном камену, а најлепша представа сачувана је у манастиру Милешеви крај Пријепоља, задужбини српског краља Владислава из 1234. године, која је проглашена за слику претходног миленијума.

Ускрс, Руска Црква, 2017.

Православни Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

Ускрс, Руска Црква, 2017.

У току трајања Свете Литургије Свештенство и Православни верници размењују поздраве српски – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! И црквенословенски, Христос воскресе – воистину Воскресе Исти поздрав верници размењују и приликом куцања јајима.

Ускрс, Руска Црква, 2017.

Редакција портала Петровград.орг, честита сваком читаоцу ових редова велики празник, радосним поздравом – Христос Воскресе !