ХИТОН ГОСПОДЊИ – БЛАГОСЛОВ БАНАТСКОЈ ЕПАРХИЈИ И ГРАДУ НА БЕГЕЈУ

Велики број православних верника епархије Банатске и града на Бегеју боравио је на Светој Архијерејској Литургији у храм Ваведења Пресвете Богородице у Зрењнину како би целивао Хитон Господњи. Спас, веру и наду у исцељење са радошћу су дочекали и они болесни, и они здрави верници са надом и вером у спасење.

Хитон Господа Исуса Христа је део Христове одеће, коју је, према традицији направила Пресвета Богородица њеним најчистијим рукама. Ова одећа је била на Христу Спаситељу током његове спаситељске патње. Према истраживачима ове светиње овај делић његовог плашта је ” засићен Христовом крвљу”.

Хитон је једноделна тканина без једног шава од танке камиласте длаке. Светиња је нестајала без трага и неколико пута је била проналажена. Почетком деветог века, Хитон је дониран Карлу Великом приликом његовог крунисања. Након тога, светиња је постављена у опатију француског града Аржантеј, где се и чувала. Недавно је честица Хитона Господа дата у Јарославску епархију Руске Православне Цркве. Постоје записи о томе како су се чуда Божија дешавала у различитим годинама људима који су успели да додирну ову светињу или да се само моле око ње.

Део одеће Господње је у обиласку српских градова, верног народа, и свако ко жели да јој се поклони и целива је, јесте уједно и позван да му приступи. Хитон Господњи изложен је још данас у нашем граду, а сутра од 07:30 он креће пут Борче, када ће у 08:30 у том предграђу Београда бити служена Литургија и дочекана светиња.

Петровград.орг