ОТАЦ ДУШАН ПОПОВИЋ – ПРВИ ВРБОВАЧКИ МОЛИТВЕНИ ХОД

Свештеник Душан Поповић, старешина је цркве св. пророка Јеремије у Врбовцу надомак Смедерева. Недавно је организовано прво молитвено сабрање у част јунака Врбовачке битке из 1915. године. Мошти ових српских јунака изгинулих у тој бици налазе се у овој, цркви-костурници, јединственој у овом делу Србије. Дана 17. октобра 2019. године Црквена општина врбовачка организовала је успешно први „Врбовачки марш“,са кога вам Петровград.орг преноси обраћање оца Душана Поповића.

Молитвени ход у Малој Крсни

У славу српских јунака XI и XIX пука Шумадијске дивизије I позива изгинулих на Церјаку и Врбовачким косама у октобру 1915. године бранећи одступницу српској војсци, а желећи да никада више српске јунаке не покрије тама заборава као што се то десило у протеклим деценијама. То су били верни синови своје Цркве и своје отаџбине.

чудотворне иконе Богородице Пећке Краснице

У овој години када се обележава и осам векова постојања Српске Православне Цркве посебно смо желели да истакнемо значај тих верних синова своје Цркве, а њихова имена осим малог броја што је нама познато само Бог зна.

Народ одаје поштовање јунацима палим на Врбовачким косама

Због тога смо ове 2019. године, дана 17. октобра на празник Светог ратника Стефана Штиљановића организовали по први пут „Врбовачки марш“ од села Мале Крсне важног железничког чворишта и у Првом светском рату, одакле је немачка царска војска преко брда Церјак ушла у Шумадију.

Верни народ у молитвеном ходу

То није био класичан марш, то је био молитвени ход са Светим иконама, молитвом и духовним песмама. Ношена је копија чудотворне иконе Богородице Пећке Краснице, Часни Крстови и барјаци као и друге иконе.

Поклоници са Светим Иконама

За ту прилику било је у молитвеном ходу ангажовано неколико људи обучених у униформе наших војника из Првог светског рата, а на челу колоне био је коњаник са заставом, српском тробојком.

Униформе из Великог рата и Шумадинац

Црквена Општина Врбовачка која је организовала први Врбовачки марш не би могла организовати молитвени марш да није имала подршку људи који знају да цене жртве оних који су дали животе за веру и отачаство.

отац Душан дочекује вернике у порти

Посебна нам је радост да је у овом молитвеном ходу био присутан и сој и број, квалитет и квантитет. Код цркве спомен костурнице Светог Пророка Јеремије у Врбовцу тог дана окупило се око две стотине људи.

Жива црква Св. пророка Јеремије

После Свете Заупокојене Литургије био је пригодан програм, а сви учесници су били послужени војничким пасуљем који се у казанима тог дана спремао у порти.

Заупокојена Литургија и мали Шумадинци

Код  свих присутних видело се одушевљење што су учествовали у једном таквом догађају.

Спомен костурница XI и XIX пука Шумадијске дивизије I позива изгинулих на Церјаку и Врбовачким косама

Са жељом да тако буде и сваке наредне године, а трудићемо се да буде и боље.

Петровград.орг и http://kolubarskimars.rs/Onama.aspx