НЕКАД БОГОХРАНИМИ ГРАД И МЕТОХ ХИЛАНДАРА ПОСЕТИО ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј  освештао први, нови храм Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у граду на Бегеју, након два века. Била је то и прва, званична посета садашњег Патријарха српског, некад богохранимом епископском граду Бечкереку, потоњем Петровграду, садашњем Зрењанину. Први патријарх Српске Православне Цркве који је, први према забележеним изворима, посетио град далеке 1626. године, био је Пајсије I Јањевац.

Патријарх Иринеј је до храма стигао фијакером, што је поштовање које се у грађанском периоду указивало посебно значајним личностима у банатским местима, а у њему су још били владика банатски Никанор и ктиторка храма, као и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Храм је нововековни пример древне српске институције задужбинарства, која је некада била раширена у српском народу. Почивши архитекта Војислав Девић имао је жељу да сазида храм посвећен, његовој крсној слави, али га је болест омела да испуни жељу. Његову жељу, уз благослов Светог Николаја, остварила је његова мајка Видосава Девић која је иако времешна дочекала завршетак изградње и чин освећења храма.

На Свете бесребренике Козму и Дамјана, у присуству великог броја верника, у порти новог храма уприличен је дочек Патријарха српског г. Иринија. Речи добродошлице упитио је стрешина новог храма свештеник Радивој Нађалин који је током службе произведен у чин протојереја.

Његовој Светости Патријарху саслуживали су овом великом духовном догађају Епископи банатски Никанор, врањски Пахомије, нишки Арсеније и мохачки Исихије.

За велики труд и жртву коју су принели Богу Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је ктиторе храма Видосаву Девић орденом Свете царице Милице – Преподобне Евгеније, а постхумно и Војислава Девића орденом Светог краља Милутина. Орденом Светог Теодора Вршачког, највећим одликовањем Епархије банатске, одликовани су Ђорђе и Иванка Бенгин, као и Љубомир Шувачки.

Епископ банатски Никанор захвалио је Патријарху српском Иринеју на благослову, труду и љубави и молитвама које је заједно са епископима и свештенством Епархије банатске принео Господу а посебно градоначелнику Зрењанина г. Чедомиру Јањићу и његовим сарадницима на свесрдном труду и помоћи око изградње светог храма. После освећења храма патријарх је посетио градску кућу.

Храм је осликао један од најбољих фрескописаца на нашим просторима, академски сликар Гојко Ристановић. Цркву је пројектовала Светлана Момчиловић, а саградили су је неимари СЗР Братислав Урошевић из места Братмиловце код Лесковца.

Приредио за Вас: Петровград.орг (Фото: Александар Блануша)

Повезани чланци: