МИТРОПОЛИТ АМФИЛОФИЈЕ – ПОРУКЕ ТРОЈИЧИНДАНСКОГ САБОРА У ПОДГОРИЦИ

Митрополит црногорско-приморски СПЦ Амфилохије испред верног народа Црне Горе изјавио је да би усвајање закона којим би имовина Цркве постала државна био наставак злочина извршеног рушењем капеле на Ловћену после Другог светског рата. Позвао је власти у Црној Гори на разуман дијалог о спорном предлогу закона којим би СПЦ било отето 650 светиња и предато секти ЦПЦ.

Говорећи о поруци коју је послао на Тројичинданском сабору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, где је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски и „да не стварају раздоре и мржњу“, митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић је рекао да се нада да ће црногорске власти поруку разумети.

„То није само моја порука и порука епископског савета, већ и порука читавог народа, свештенства и монаштва“, нагласио је Амфилохије. „Уколико не прихвате поруку, сами себи поткопавају темеље, одричу се закона Светог Петра Цетињског, одричу се оснивача црногорског законодавства и темеља на којима је Црна Гора заснована — Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког, Петра Другог Ловћенског, па све до краља Николе Петровића“, поручио је Амфилохије.

Према његовим речима, ако власти у Подгорици заиста хоће истинску будућност Црне Горе, не могу је градити на другим темељима, осим на оним на којим је саграђена и грађена кроз векове, нарочито до 1918. и после те године, све до данашњег дана.

Режим у Подгорици који је својим чињењем изазвао кризу оптужује вернике грађане дела свог друштва да је скуп био политичког карактера. Очевидци који су били на сабору су једногласни у оцени да сабор није био ни у каквој вези са политиком.

„То су Црква Божја и народ који је изнад свега веран Светом Петру Цетињском и Светом Василију Острошком“, навео је Амфилохије.

Према миттрополитовим речима, власти не могу да подређују својој политици „биће Црне Горе и њену свеукупну историју“, поготово не могу да подређују њену духовност. Како је нагласио, нада се да ова Црна Гора не жели да раздваја биће, већ да се враћа и да обнавља предање, које је угрожено, нарочито после Другог светског рата рушењем цркве на Ловћену.

 Митрополит црногорско-приморски тврди да Митрополија има документ из 1919. године у којем стоји шта тачно припада држави Црној Гори, што ће представити и међународној јавности. У једној нормалној комуникацији ово би био сасвим довољан аргумент тзв. Венецијанској комисији којој се власт у Подгорици већ обратила. Преко својих лобиста у њој она рачуна на потврду свог политичког стремљења јер СПЦ ни изблиза у свету нема ону снагу какву рецимо има римокатоличка црква и којој овакво безаконо отимање имовине не би олако прошло.

„Од свих Цркава, само једна капела у болници „Данило Први“ уписана је као државна имовина, а све остало је припадало Цркви и 1868. и 1878. године и за време краља Николе, наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено“, указује Амфилохије.

Поручио је још да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета после Другог светског рата врати, што је и урађено 2000. године, али та одлука је укинута. Био је то очигледно први чин и ту је исказана јасна намера да се у догледно време учини и следећи корак и по старом комунистичком методу борбе против „великосрпске хегемоније“, преотме имовина СПЦ у Црној Гори. Претходно је да подсетимо подигнут споменик Јосипу Брозу у Подгорици, рушитељу Цркве у историји Црне Горе.

По у напред опробаном рецепту позивања на „историјске аргументе“ искривљене тако да  одговарају режиму у Подгорици, тврде да је краљ Александар Карађорђевић укинуо митрополију Црне Горе, Брда и Приморја . Историјске чињенице говоре да је он само потврдио одлуку Цркве некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски Митрофан Бан.

„Целокупно свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона“, закључио је Амфилохије.

Јединство је оно што власт у Црној Гори заправо жели да уништи и поткопа. Актуелна политичка квази елита у Подгорици остварила је своје сепаратистичке, политичке намере а сада удара на Цркву која је само биће народа Црне Горе, биће које је јединствено са српским народом ма где он живео. Српски народ у Црној Гори има снаге да се избори са уништитељима његовог бића и у томе има подршку целокупног српског народа.

Петровград.орг и РТС (Фото: Јован Д. Радовић)

Опширан извештај са сабора погледајте на:

https://mitropolija.com/2019/06/15/310918/?fbclid=IwAR3Je_IB66Nf8Cj_KflaP1GVsRrHMQocbuXo6v1cGQ9jfG1VKgkVTk3iS-0