ПОСЕТА ДЕЦЕ ИЗ РУСИЈЕ – ГРАДА ДОЛГОПРУДНИ

Вођени милошћу Божјом и путевима Светог Саве првог спрског Архиепископа група деце из руског града Долгопрудни боравила је у нашем граду Зрењанину и у селу Стајићеву надомак Зрењанина. Предвођени вероучитељицом Маријом (Николајевном) Козловом деца су упознала своје другаре из Стајићева и учествовала  у прослави Светог Саве школске славе.

Током свог боравка у нашој земљи деца и њихова вероучитељица упознали су се са културом и обичајима српског народа и са начином прослављања школске славе. Ова посета је плод преписке деце из Стајићева и деце из града Долгопрудни недалеко од Москве.

Долгопрудни, Подмосковље, Русија

Неизмерну благодарност дугујемо и Епархији банатској и Његовом Преосвештенству Епископу банатском Господину Никанору и црквеној општини Стајићево, као и пољопривредницима из села Стајићево и граду Зрењанину без чије несебичне и свесрдне помоћи ова посета не би могла бити реализована. Ништа мању захвалност не заслужују ни директор ОШ „Свети Сава“ из Стајићева госпођа Зорана Медић, затим наставница руског језика госпођа Десанка Нинков која је и остварила први контакт са госпођом Маријом (Николајевном) Козловом као и вероучитељ исте школе Владимир Д. Марковић који су свесрдно пратили групу током њихове посете нашој земљи.

Испред храма Св. Саве на Врачару

Гости из братске нам Русије поклонили су се у манастиру Раковици гробу блаженопочившег Патријарха српског Павла и у оквиру свог поклоничког путовања обишли су у главном граду и највећи српски храм Храм Светог Саве.

Пријем у Градској кући

Боравећи у Зрењанину где су били смештени током своје посете Србији уприличен је пријем и код заменика градоначелника града Зрењанина и посета храму Светог Архангела Михаила познатијег у Зрењанину под именом Руска Црква. Гостима из Русије историјат храма као и поздравну реч упутио је отац Петар Илић сабрат Светоарханглеског храма.

Вођени благодаћу Божјом гости из Русије посетили су Сремске Карловце где су обишли Богословију „Светог Арсенија Сремца“, саборну цркву посвећену Светом Оцу Николају Мирликијском као и ризницу патријаршијског двора у Карловцима. Домаћин нашим драгим гостима из Русије у богословији Св Арсенија Сремца као и домаћинима из Зрењанина био је порфесор Карловачке богословије господин Јован Стојановић.

Приредба у Стајићеву
Приредба у Стајићеву, ОШ „Свети Сава“

У оквиру своје посете Стајићеву деца из Русије су се придружила својим домаћинима из Стајићева у прослави дана Светог Саве Српског и представили су се рецитацијама чика Јове Змаја које су изрецитовали на српском језику.

Да би се ова лепа сарадња наставила молимо Светог Саву за благодат и помоћ. Свети Оче Саво моли Бога за нас!

Владимир Д. Марковић