ПРЕТРАЖИВАЧ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА – КЛИКОМ ДО КУЛТУРНОГ ДОБРА

Министарство културе и информисања, уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија, реализовало је пројекат „Претраживач културног наслеђа“. Петровград.орг је ценећи овај пројекат као веома значајан поставио на својој страници банер Претраживача што је препоручило Министарство културе Републике Србије.

Овај пројекат настао је са циљем да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у библиотекама, музејима, архивама, галеријама и заводима за заштиту споменика.

Сада је доступно све оно што је дигитализовано на територији Републике Србије у установама заштите. Претраживач гарантује веродостојност информација и постављање српског културног наслеђа у виртуелном свету, у оквиру којег је обухваћена и дигитализација културног наслеђа на територији Републике Српске. На један клик добијате основне информације о културном наслеђу.

У изради пројекта творци су се угледали на претраживаче које имају Италија и Финска. Претраживач културног наслеђа Републике Србије је јединствен на територији Европе по томе што обухвата податке из четири базе: библикотека, завода, архива и музеј.

Процес дигитализације процес који нема краја а ми још увек негде испод половине дигитализоване укупне количине података. За потребе туризма и образовања процес дигитализације је врло битна ствар.

На Претраживачу одласком на неки споменик културе, одлазите гпс координатама на локацију, имате путању и ако неки странац пролази кроз Србију, он лако може видети шта је то успут што може да види. Србија, у просеку, на сваком квадратном километру има по неко културно добро. Уживајте.

Петровград.орг