НЕОДГОВОРНОСТ ПОЈЕДИНАЦА И РУЖНЕ СЛИКЕ СА ЦАРСКЕ БАРЕ

Због неодговорних појединаца, који су палили стрњишта, у атару Стајићева, Перлеза и Белог Блата изгорело је више од 800 хектара земљишта, шума, њива али и биљног екосистема заштићеног природног добра „Царска бара“. Удружења ловаца апелују ових дана на достављање хране дивљачи на простору Царске Баре јер је ватра прогутала природне залихе.

Услед бахатог понашања пиромана, који је одмах ухапшен и који је запалио стрњиште, у атару Стајићева, Перлеза и Белог Блата горело је око 800 хектара земљишта, шума, њива као и заштићено природно добро “Царска бара”.

У гашењу овог пожара учествовало је 10 добровољних ватрогасних возила, 5 професионалних возила а ангажована је пољопривредна механизација и пољопривредници који су тешким машинама разорали заштитни појас како би се спречило даље ширење ватре.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је са сарадниицима одмах био на терену, хитно је заседао и заједнички штаб са представницима Месне заједнице Бело Блато у присуству челника града Зрењанина, сектора за ванредне ситуације, полиције и комуналне полуције. Акцију је координирала ватрогасно-спасилачка бригада.

На сву срећу насељено место Бело Блато није било угрожено али је нанета велика штета у еколошком смислу природном резервату Царска Бара. Појединци у ово доба године пале стрњику, лишће и коров са њива и упркос многобројним апелима надлежних угрожавају своје и туђе животе те материјална добра и резервате природе. Не помажу ни апели агро стручњака који говоре, да је за квалитет земљишта веома добро ако се приликом орања нађе у земљи стрњика. Није јасно ни колико је казнена политика добра и како деловати едукативно на повећање свести појединаца у друштву.

Петровград.орг се придружује апелима јавности да се животињском свету Царске Баре обезбеди храна у зимском период које долази јер ће вегетација бити обновљена тек на пролеће.

Петровград.орг (Фото: А.Блануша и Предраг Костин)