ГРАД КОЈИ ПОМАЖЕ СТОЧАРСТВО И ПОЉОПРИВРЕДУ

Посетиоци Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду ове године могли су да виде 1.500 наjквалитетниjих грла стоке, што jе за 300 више у односу на прошлу годину. На овогодишњем саjму представило се више од 1.500 излагача из 60 земаља, а земља партнер овогодишњег Пољопривредног саjма jе била Босна и Херцеговина.

Дан сточара и млади

Град Зрењанин је организовао посету наjзначаjниjоj саjамскоj манифестациjи у региону с циљем да примарним произвођачима омогући да виде наjновиjа достигнућа и трендове у овоj, за средњи Банат, наjзначаjниjоj привредноj грани. На самом почетку посете Саjму градоначелник Чедомир Jањић је са сарадницима посетио штандове компаниjа Конзул, Амеропа-Мастер, зрењанинске компаниjе О&М инжењеринг, а касније и штандове Алмекса и “Фрушкогорске”.

Сусрет са привредницима

И ове године учешће на саjму узео jе и сточар из Мужље Петер Чорба, коме jе Град својевремено доделио стеоне jунице. Он jе уоквиру националне изложбе стоке ове године освоjио две медаље, златну за изложену колекциjу jуница сименталске расе и бронзану за jедно од изложених грла.

Породица Чорба и градоначелник Чедомир Јањић

Круна догађаjа на Међународном пољопривредном саjму свакако jе био Дан сточара, коjи годинама уназад, окупља одгаjиваче, сточаре а ове године је окупио на аукцији купце вредних грла стоке.

Грла Сименталске расе на сајму

Ове године Дан сточара одржан jе на “Мањежу” Новосадског саjма и прва аукциjа стоке под покровитељством града Зрењанина. Градоначелник Чедомир Јањић потписао jе са генералним директором Новосадског саjма Слободаном Цветковићем Протокол о пословноj сарадњи. Потписивању је присуствовао и надлежни министар у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић.

Најава будуће сарадње

„Препознали смо важност те аукциjе и због тога смо хтели да будемо покровитељи. Много тога смо урадили за наше сточаре протеклих година, 83 висококвалитетна грла сименталске расе поклонили смо нашим сточарима, пре свега мањим произвођачима и мислимо да радимо добру ствар. Очекуjемо да ћемо ускоро почети са поделом женске телади другим произвођачима, а оно што jе за нас важно jесте добар одјек код наших пољопривредника. С тога ћемо наставити у том правцу и очекуjем врло брзо и нову поделу женске телади“ – рекао jе градоначелник Јањић.

Атракција сајма две тоне тежек бик Кокан продат на аукцији са својим младим, храбрим власником

Говорећи о наградама, Чорба jе након примања награде рекао да jе за њу великим делом заслужан Град Зрењанин.

„Веома сам задовољан што Град Зрењанин заиста има разумевања према сточарству. За мале произвођаче дали су пострек, поделили су нам одличне jунице коjе у старту даjу преко 6.000 литара млека. То jе веома важно за оне коjи озбиљно желе да се баве производњом млека“- казао jе Чорба.

Трубачи из Гуче су загрејали атмосферу пре доделе награда

Пољопривредни саjам у излагачком делу за десет одсто већи од прошлогодишње, што говори да jе тренд раста броjа излагача и раста повећања закупљеног излагачког простора настављен. Присутне на аукцији су ексклузивно забављали трубачи из Гуче, прошлоодишњи победници ове манифестације.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Јован Његовић Дрндак)