ТРИ ДОБРЕ ЕКОНОМСКЕ ВЕСТИ КОЈЕ ГОВОРЕ У ПРИЛОГ ТЕЗИ ДА ЈЕ ГРАД ЗРЕЊАНИН ДОБРО МЕСТО ЗА УЛАГАЊЕ

Привреда  града на Бегеју и региона Средњег Баната је највећим делом заснована на постојању 230.000 хектара обрадивог земљишта што је условило развој великих капацитета за прераду пољопривредних производа. Поред пољопривреде, постоје и друге индустријске гране као и занатске активности са дугом и богатом традицијом. У слободној зони, индустријским зонама и другим локацијама отворен је већи број перспективних индустријских капацитета што представља основ и за развој пратећих делатности и других пословних активности. Ако се остави струци, економистима да пишу статегију развоја града и региона доћи ће се до објективних показатеља куда и како даље у развојним плановима на овом простору Републике Србије.

Традиције привреде – Фабрика Тепиха – Петровград

Састанак Пословног савета Зрењанина, одржан је недавно у Градској кући. Том скупу радног карактера, присуствовали су градоначелник Чедомир Јањић и његов помоћник Душко Радишић, председник Савета Живанко Радованчев, као и директор Привредне коморе Зрењанин Предраг Станков, менаџер за логистику компаније “Дрекслмајер” Бранимир Јоксимовић, председник Управног одбора Уније послодаваца Србије – послодавци Зрењанина Горан Нешић, председник ЗРЕПОК-а Будимир Јовановић, менаџер сировинске логистике “Дијаманта” Ратко Вуковић, председник Општег удружења предузетника Мирослав Ђурић, представница компаније “Фулгар ист” Љиљана Краљ, представник ЕПС – дистрибуција Зрењанин Зоран Граховац и секретар Пословног савета Оливера Радић.

Састанак Пословног савета Зрењанина

На састанку су, разматране информације о стању привреде током и након ванредног стања због пандемије изазване коронавирусом али и заначајна информација о формирању тима за израду нове Стратегије одрживог развоја града Зрењанина за период 2021 – 2027. године.

Градоначелник Јањић је том приликом упознао чланове Савета са активностима које се спроводе у граду и плановима за наредни период. Када је реч о Стратегији развоја, навео је да, већ постоје приоритети о којима ће се посебно водити рачуна у наредном периоду.

Градоначелник Чедомир Јањић и председник Савета Живанко Радованчев

На овом састанку истакнут је велики значај учешћа чланова Савета у изради Стратегије одрживог развоја града, а према речима председника Радованчева, најважније је деловати узајамно, ка истом циљу и имати у виду да су промене у многим областима веома брзе и динамичне, те им се град мора прилагођавати и на њих адаптирати.

За пословне људе је посебно важна вест да је Влада Србије донела прошлог месеца Решење о давању сагласности за проширење подручја Слободне зоне Зрењанин, на више од 392 хектара, а тај документ објављен и у Службеном гласнику.

Индустријска зона „Ечка – Југоисток“ 

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић указује на стратешку подршци Владе Србије свим активностима локалне самоуправе у овом правцу, што неминовно доноси многе бенефите за инвеститоре који ће у будуће пословати у оквиру Слободне зоне у Зрењанину.

Уочен је на време од стране градоначелника и његовог тима појава недостатка земљишта за инвеститоре. Својевремено је Скупштина града  благовремено донела одлуку о проширењу индустријске зоне за читавих  500 хектара градског грађевинског земљишта, а сада, због потребе нових инвеститора, Влада је донела решење и о проширењу Слободне зоне на територији “Југоисток” где ће инвеститори, који на тој локацији буду подизали своје индустријске погоне, имати бенефите од чланства у тој зони.

Индустријска зона „Ечка – Југоисток“ 

У образложењу решења Владе Србије наводи се да ће у делу тог проширења, у индустријској зони “Југоисток” пословати компанија “Linglong international Europe” доо Зрењанин, која је део кинеске компаније “Shandong Linglong Tire”, као и кинески “Green Miles Chemicals”, са седиштем у Новом Саду.

У образложењу се наводи и да се проширењем подручја Слободне зоне Зрењанин обезбеђује и постизање основних циљева слободних зона – унапређење привредног раста, извоза и смањења незапослености, као и осталих позитивних ефеката.

Индустријска зона „Ечка – Југоисток“ 

Још једна вест је са економског становишта завредела пажњу. После  Београда, Нови Сада, Крагујевца и Панчева који је у бити део београдског економског круга, Зрењанин има потребу да у овом тренутку има више од једног малопродајног објекта у ланцу “Лидла” у Србији.

Градилиште новог малопродајног објекта „Лидла“

Шта ово значи, практично.Када таква немачка компанија процени да треба да шири мрежу у некој средини, онда је то поуздан знак да је тај град добро место за инвестирање и пословање, и да има развојну перспективу. Зрењанин, дакле, улази међу свега пет градова у Србији у којима “Лидл” гради свој други објекат, а свакако је у самом врху у нашој земљи када су у питању повољни економски параметри у последњих неколико година.

Петровград.орг и Град Зрењанин