РАДОВИ НА ОБНОВИ СИСТЕМА КАНАЛА

Екстреммна суша поништила је сав рад и улагања ратара у Средњем Банату. Ратарима је једино краткорочно решење да планирају нове засаде на својим парцелама. Дугорочно решење које им мора обезбедити држава је обнова система канала за наводњавање и одводњавање. Председник Покраjинске владе Игор Мировић jе заjедно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем је недавно обишао радове на двонаменском систему „Међа“ у општини Житиште, коjи ће омогућити наводњавање 762 хектара пољопривредних површина.

Заjедно са председником Владе и министром радове су обишли и градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, председник општине Житиште Митар Вучуревић, начелница СБО Снежана Вучуревић, као и представници “Вода Воjводине” који газдују овим системима.

Председник Мировић jе у изjави за јавност нагласио да данас на северу наше земље почињу велики радови на изградњи система за наводњавање у оквиру националног програма коjи проводи Влада Републике Србиjе, уз подршку свих коjи у овом проjекту учествуjу.

Проjекти за наводњавање из кредита Уjедињених Арапских Емирата реализоваће се на териториjи целе Србиjе, а првих jеданаест у Воjводини jер постоjи спремна проjектна документациjа. Поред двонаменског система „Међа“, земљани радови и изградња устава реализуjу се на каналима двонаменског система „Итебеj I“, „Jанков мост I и II“ и „Речеj.

Министар Бранислав Недимовић је навео да jе реч о вишедецениjском неулагању у овоj области, и потврдио да се сада неће стати са радовима, уз процену да можемо у наредне две до три године рачунати на завршетак овог посла уз подршку од 100 милиона долара, коjу имамо из Абу Даби фонда.

Мировић jе изразио задовољство што започиње реализациjа четири, од укупно 11 проjеката, тачниjе четири данас, пет ће започети наредних дана, а jош два у току године приjављених за финансирање из Програма за наводњавање – Абу Даби фонда. У оквиру првог проjекта у насељу Међа, 17 километара дуг канал за одводњавање биће претворен у двонаменски, и по потреби служити и за наводњавање.

Председник Покраjинске владе jе додао да ће због тога 31. августа на седници покраjинске Скупштине на дневном реду бити предлог одлуке о додели додатних 100 милиона динара „Водама Воjводине“ за припрему проjектне документациjе за другу фазу Абу Даби фонда, за другу фазу изградње система у Воjводини.

Градоначелник Зрењнина Чедомир Јањић је изјавио да је ово добра вест за наше ратаре у овој години а сам град ће се потрудити да и у овој и наредној години издвоји средства за бушење нових бунара.

Аутор: Саша Младеновић ( Фото: Александар Блануша)