ПОДРШКА ДУХУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – ЗР – БИЗНЕТ

Министар привреде у Влади Републике Србиjе Горан Кнежевић свечано jе, у реновираноj спортско – саjамскоj хали “Медисон” у Зрењанину отворио прву саjамску манифестациjу “ЗР- БизНет”, коjу под слоганом “Повежи се” организуjу Град Зрењанин и Униjа послодаваца Србиjе – Послодавци Зрењанин. Саjамска манифестациjа “ЗР-БизНет” окупила jе 65 излагача а у простору хале “Медисон” и испред ње, одржано је више презентациjа, округлих столова, промоциjа, Б2Б разговора, продаjних изложби и других пратећих садржаjа.

Министар привреде у Влади Републике Србиjе Горан Кнежевић jе нагласио да jе локалпатриота. Ову манифестациjу одликује дух предузетништва а предузетништво jесте jедан од основних приоритета Министарства привреде. Министар је навео макро економске показатеље који говоре о привреди Србиjе. Прошле године остварен је раст друштвеног бруто производа од 2,8 процената. Ове године он ће бити нешто умањен због суше, али већ у току 2018. године очекуjе се раст БДП-а између 3,5 и 4 процента. У првих седам месеци, директне стране инвестициjе у Србиjи износиле су 1,2 милиjарде евра. Стопа незапослености је спуштена, за ове три године, са 26 процената на 11,8. Посебно охрабрује стање jавних финансиjа где је, за првих седам месеци, остварен суфицит у буџету.

Наредни задатак Владе је да добре макроекономске резултате преточи у модерну и ефикасну привреду.

“Прави ослонац и полуга за то jесу управо мала и средња предузећа. Данас их у Србиjи има преко 360 хиљада и она запошљаваjу 900 хиљада људи. Спознаjући то и желећи да помогнемо том наjвиталниjем сектору наше привреде, Влада Србиjе jе претходну годину прогласила за “Годину предузетништва”. Постигли смо у њоj одличне резултате, 17 хиљада нових предузећа више него 2015. године, 70 одсто већа нето добит него претходне године и 30 хиљада нових радних места. Због свега тога одлучили смо у Влади Србиjе и Министарству привреде да ту подршку за прошлу годину продужимо у континуитету на следећу децениjу и да прогласимо “Децениjу предузетништва”. Само у овоj години Влада jе издвоjила 18,2 милиjарде динара за помоћ малим и средњим предузећима, од тога 7,6 милиjарди неповратних средстава, као и преко 500 милиона евра врло повољних кредитних средстава”, истакао jе министар привреде.

Претходно су се присутнима обратили градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић у име организатора и Драгољуб Бjелоглав у име генералног покровитеља, Домаћег трговачког ланца ДТЛ. Градоначелник jе подсетио да jе реконструкциjа хале “Медисон” урађена управо с намером да се у њоj организуjу манифестациjе попут ове.

“ Наше индустриjске зоне су проглашене међу наjбољима у jугоисточноj Европи, одредили смо нових 550 хектара за проширење индустриjских зона. Знамо с каквим инвеститорима преговарамо и шта радимо и сигуран сам да ће Зрењанин у наредном периоду опет бити велики индустриjски центар, не само у Србиjи већ и у региону”, нагласио jе Jањић, уз жеље да се сви излагачи на саjму успешно представе, и у складу са слоганом манифестациjе, “успешно повежу”- рекао је Јањић.

У простору хале “Медисон” и испред ње, одржано је више успешних презентациjа, округлих столова, промоциjа, Б2Б разговора, продаjних изложба и других пратећих садржаjа.

Посетиоци су били сведоци успешне реализациjе  ове идеjе и манифестације која jе заживела. Нови простор донео је и нове идеjе, нови искорак, ново повезивање предузетника у циљу размена идеjа  и примера добре праксе, прилагођавање бизниса новим и савременим трендовима.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)