НОВО РУХО СТАРИХ ЗГРАДА ГРАДСКОГ ЈЕЗГРА

Tри старе зграде Великог Бечкерека, Петровграда и Зрењанина које припадају споменицима културе или су објекти у режиму претходне заштите Завода за заштиту споменика културе добиће ново рухо,  јер су у току радови на обнављању фасадa.  Обнову фасада покренули су и радове инвестирају сами власници, што је значајна новина.

Најпознатије међу овим здањима је, свакако, Палата Дунђерски на Житном тргу и обали Бегеја, која се данас налази у власништву Земљорадничке задруге “Бегеј”. Зграда је споменик културе од великог значаја, а подигао ју је индустријалац и велепоседник Лазар Дунђерски у склопу пиварског комплекса 1905. године. Пројектовали су је, у стилу сецесије, Мочањи Карољ и Секељи Марцел. Одликује се својим маркантним угаоним положајем, са еркером на ком су три прозора на самом углу и куполом над њим.

Дуго позната као “Дунђерац”, у свечаној, Плавој сали, организоване су игранке, балови и различите свечаности. Просторије на спрату су се користиле за одмор и забаву. Данас је зграда у потпуности пословни, трговачки и канцеларијски простор. Вредност инвестиције, како наводе у Земљорадничкој задрузи “Бегеј”, је 10 милиона динара и подразумева обнову комплетне фасаде, и према пешачком мосту и ка Бегеју.

Скеле су постављене и на згради некадашње основне школе “Жарко Зрењанин”, касније пословног објекта предузећа “Медивет”, на почетку Пашићеве улице. Овај објекат наменски је подигнут као школска зграда 1912. године, у стилу сецесије. Пројектант из Будимпеште Часар Ференц.

Након што је 1979. године подигнута нова школска зграда и ОШ “Жарко Зрењанин” физички измештена из старог објекта, зграду у Пашићевој купило је зрењанинско предузеће “Медивет” која се бавило дистрибуцијом хуманих и животињских лекова. За потребе ове фирме реновирање је трајало од 1989. до 1992. године. Од 2005. године власник зграде постаје “Ирадиа“ д.о.о. из Сремске Каменице. Објекат се налази под претходном заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Под истим режимом заштите је и једноспратна зграда на углу улица Емила Гаврила и Булевара Милутина Миланковића. На овом објекту у току су радови на обнови дотрајале фасаде према улици Емила Гаврила, док је фасада, односно забатни зид зграде према Булевару Милутина Миланковића осликан муралом “Четир’ коња дебела” и “освежен” 2014. године. Међутим, с обзиром да обнову фасаде финансирају станари и закупци пословног дела зграде, за сада је извесна само обнова њеног левог фронта, док су за други део договори још увек у току.

Петровград.орг & Град Зрењанин