ИТАЛИЈАНСКИ ПРИВРЕДНИЦИ У ИНДУСТРИЈСКИМ ЗОНАМА

Пословни сусрет италиjанских и српских привредника одржан jе у Барокноj сали Градске куће и окупио jе представнике италиjанских компаниjа, развоjне агенциjе Воjводине, Средњобанатског округа, Града Зрењанина и домаћих и страних привредника коjи послуjу у нашем граду. Након састанка у Барокноj сали организована jе и заjедничка посета италиjанске делегациjе индустриjским зонама. Циљ сусрета је могућност проширења сарадње у области привреде између двеjу земаља.

Током сусрета у Барокноj сали гостима из Италиjе представљени су потенциjали Зрењанина, као и могућности за започињање инвестициjа, погодности коjе Град пружа инвеститорима и искуства италиjанских компаниjа коjе овде већ имаjу своjе производне погоне.

Заменик градоначелника Саша Сантовац рекао jе да jе жеља локалне самоуправе да у наредном периоду jош италиjанских привредника одлучи да дође и инвестира на териториjи града.

„Ми имамо веома добра искуства из претходног периода, а то jе искуство баш италиjанских компаниjа коjе послуjу у зонама, међу коjима jе и Фулгар, коjи jе овде од 2007. године, а коjи jе већ четири пута проширивао погоне, до Модитала коjи има око 400 радника, ту jе и Технострутуре коjа jе 2016. године отворила погон, а исто тако имамо и Дафар коjи jе докапитализациjом некадашње Кожаре у власништву италиjанске компаниjе. “ – рекао jе Сантовац.

Сантовац је предложио обилазак слободних зона како би се италиjански привредници боље упознали са потенциjалима, посебно са зоном “Jугоисток” где постоjи око 72 слободна хектара, са могућношћу проширења.

Делегациjу из Италиjе предводио jе члан Европског парламента Марко Цани коjи jе захвалио Граду на организовању сусрета.

„ Европски сам делегат и промовишем овакве сусрете, а са Покраjином Воjводином организовали смо у Ломбардиjи, региjи одакле долазимо, сусрет на коме смо илустровали могућности за отварање нових фирми. Знамо да jе Италиjа добар партнер, када говоримо о сарадњи Италиjе и Србиjе, и знамо да jе доста наших фирми отворило своjе фабрике овде у коjима су створена нова радна места, а данас су овде дошле фирме коjе су заинтересовани да отворе нове фабрике у Србиjи и надам се да ће неко од њих наћи оно што им одговара на вашоj териториjи“ – рекао jе Цани.

Jедан од приоритета локалне самоуправе jесте и у наредном периоду борба за привлачење нових инвеститора и овај састанак је организован са истим циљем.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)