ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА – НОВА ТЕХНОЛОГИЈА ИЛИ УТОПИЈА БЕЗУМЉА

Нови истраживачки рад Голдман Сакса, једне од најмоћнијих банака на свету, који предвиђа да би 300 милиона радних места могла да буду угрожено вештачком интелигецијом узбуркао је јавност Запада. Поједини интелектуалци на Западу говоре о пропасти демократије коју са собом носи ова технолошка револуција. Моћници света би да жртвују и демократију ако у томе има очекиваног раста БДП-а.

Како наводе економисти Голдман Сакса-а производи вештачке интелигенције као што је ChатGPТ могу да утичу на пропаст милиона људи па самим тим да изазову глобалну кризу. Најпре би дошло до поремећаја на тржишту рада. Анализа послова у САД и Европи показује да би две трећине послова могло да буде аутоматизовано барем у одређеној мери. У САД као до сада водећој светској економији би та аутоматизација могла да се примени у 25-50% занимања.  Широм света би могло бити погођено чак 300 милиона радних места, наводи се у истраживању.

Оно због чега је овај истраживање посебно опасано по човечанство је његов закључак, да би употреба технологије вештачке интелигенције могла да подстакне раст продуктивности рада и повећа глобални БДП за чак 7% током времена. Знајући из историје психологију капиталиста јасно је да ће у трци за растом они посегнути за овом мером.

Које професије су највише погођене

Мање је вероватно да ће увођење ове катаклизме утицати на послове који захтевају  физички рад. То је некада било главно стремљење поборника роботизирања човечанства. Машине које обављају све послове а људи се баве интелектуалном надградњом. Ово је сасвим супротна парадигма која рачуна са заменом интелектуалних послова.

У процени за Европу и САД у извештају се наводи да би административни радници могли бити најугроженији, следе правници, па архитекте и инжињери, сектор животних, физичких и друштвених наука, па и послови везани за финансије. На другом крају скале, само 1% задатака у сектору чишћења зграда и тла и одржавања подложно је аутоматизацији. Радови на монтажи, одржавању и поправкама су друга најмање погођена индустрија са 4% потенцијално погођених радова, док је изградња на трећем месту са 6%. Овде ће се хлеб и даље зарађивати у зноју лица свог.

Европу би овакве промене погодиле знатно драстичније. Посебно би биле погођене чиновничке помоћне улоге, јер 45% њиховог посла могло бити аутоматизовано. Дакле бирократији се не пише добро према овој агенди а она је темељ сваког државног система.

Упозорења мислећих људи света

Професор историје у Израелу Јувал Ноа Харари, је нагласио опасност ове технологије у историји, јер она има намеру да ствара „митске приче“. Она има за агенду стварање квазирелигиозне моћи над човечанством. Харари који потиче из jеврејске месијанске нације која је прва на свету формирана око библијске митске приче увидео је опасност по исту и намере твораца ове технологије. Сматра да је човечанство угрожено јер постоји колективно веровање у „приче“ међу свим народима и нацијама света. Замимљива мисао и запажање, јер изгледа као да само затуцани Срби имају своју митску причу Косовски Завет. Испоставља се према мишљењу овог ауторитета да сви народи света имају своју митску причу. Ова митска прича је увек тесно везана за веру и идентитет. Ова нова технологија има за циљ да директно нападне у свету религију и идентитет сваког човека а све иде преко економије и преко финансија.

Ова вештачка интелигенција може “сама” да напише митску причу какву она жели и убеди људе да чине тачно онако како она жели, под фирмом великог “добра”. Пут у пакао је како знамо поплочан добрим намерама. Нова генерација вештачке интелигенције неће ширити садржаје који људи производе она има амбицију да „производи“ садржаје. Замислимо свет у којем већину уџбеника, текстова, мелодија, ТВ садржаја и слика ствара вештачка интелигенција? Где су ту личност и њени квалитети? Ако је човек непотребан да ли из овога следи да га треба елиминисати према пројекцији златне милијарде.

Замислимо свет утопије  у којем  на интернет и расправљате с “нечим” о неком питању.? Гледате видео тога “нечега” у хуманоидном облику али иза тога “нечега” које вам се обраћа не постоји жива личност. Притом вам то “нешто” каже да вас воли. Али то нешто никада не може постати неко. Отуђење човека је тиме коначно постигнуто. Желимо ли овакав свет за своје потомке или ћемо се супротставити овом безумљу?

Приредио Петровград.орг на основу вести објављених на порталима Билтен.рс и Мондо.рс