ВЕТЕРИНАРИ ИЗ МОСКВЕ ПОСЕТИЛИ РУСКУ ЦРКВУ У ЗРЕЊАНИНУ

Представници ветеринарских комора Србије и Русије др Давор Шашић и Дмитриј Вјечеславович Зујев потписали су у суботу у сали градског већа у Зрењанину протокол о сарадњи две струковне организације. Потписивању Протокола присуствовали су начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе др Иван Бошњак.

Председник ветеринарске коморе Србије Давор Шашић је изјавио:

„Ових дана смо имали тродневну посету националне, руске ветеринарске коморе. Два дана су ветеринари из Москве провели овде у Зрењанину где смо и потписали први споразум између наше коморе и националне Ветеринарске коморе Русије. Изузетно смо захвални нашем домаћину градоначелнику Зрењанина на гостоприммству. Ово је први корак у будућој сарадњи између наше две пријатељске коморе и то је још једна од карика добре сарадње Републике Србије и Руске Федерације.“

Иницијатива да Протокол буде потписан у Зрењанину потекла је од председника Регионалног огранка Ветеринарске коморе Србије др Војислава Блажина из Новог Бечеја, др Дарка Бошњака директора Ветеринарског специјалистичког института у Зрењанину.

Председник Окружног одбора Ветеринарске коморе Србије за средње-банатски округ Војислав Блажин је овом приликом рекао:

„ Иницијатива је дошла од нас из нашег округа. Имамо сарадњу са више комора из окружења и Европе и поставило се питање зашто не и са пријатељском Руском Федерацијом. Кад се има добра воља нађе се могућности и начина за остваривање контакта и ево то је уродило плодом.“

Руске колеге су посетиле у Београду, просторије Ветеринарске коморе Србије, Ветеринарски факултет а у Зрењанину су посетили Ветеринарски специјалистички институт, Градску кућу, споменик палим црвеноармејцима на Багљашу а посебно су се обрадовали када су од колеге  др Владимира Бурсаћа сазнали да постоји у граду „Руска Црква“ и пожелели су да дођу на недељну Литургију.

Подпредседник националне руске ветеринарске организације Дмитриј Вјечеславович Зујев је овом приликом рекао:

„Наши српски пријатељи из српске ветеринарске коморе су нам се обратили једним писмом, са жељом да остваримо сарадњу  и ми смо се јако обрадовали. Нисмо знали, да је српска ветеринарска комора старија од руске, ми смо тек на почетку рада, схватили смо да од српске коморе имамо пуно тога да научимо. Овде смо одушевљени пријемом и гостопримством. Чули  смо да је Српски народ веома гостопримљив али смо се сада у то и уверили. Итересантно је то, да Православна Црква има веома добар однос према нашој струци а манастири Русије који узгајају животиње, у оквиру својих економија, имају свестрану подршку наше ветеринарске службе, када је у питању лечење животиња.“

Руски ветеринари су били веома заинтересовани да чују све о историјату овог храма који је посвећен Светом Архангелу Михаилу и то су им и уприличили чланови друштва руско-српског пријатељства из Зрењанина и Новог Бечеја. Желели су да присуствују и богослужењу у храму који чува сећање на њихове сународнике који су дошли као избеглице пред Октобарском револуцијом. Посебно су се одушевили старим иконама светаца из Русије које су одмах препознали и многи по њима славе и своје имендане.

Старешина храма отац Веселин Влашки им је за успомену на ову посету даровао по један примерак Летописа Руске Цркве који је штампан на руском и српском језику а издавачка кућа „Чувари“ им је даровала икону Свете Царске породице Романов, књигу  поука блаженопочившег Патријарха Павла и носач звука са одабраним српским духовним песмама Светог Владике Николаја Жичког и Охридског.

Аутори :  др Владимир Бурсаћ и Саша Младеновић