ДАНИ УРОША ПРЕДИЋА У ОРЛОВАТУ

у банатском селу Орловату код Зрењанина (Петровграда) одржана је манифестација “Дани Уроша Предића”. Ови дани су уприличени у част великом српском сликару из Баната а одржавају се у његовом родном месту. Ова манифестација се одржава већ дванаести пут, а ове године је јубиларни повод, 160. година од рођења сликара и академика који је задужио српску културу делима непролазне вредности.

У храму Ваведења Пресвете Богородице одржана jе Света Литургиjа коју је служио старешина јереј Рајко Срдић. Садашњи – нови храм подигнут је 1924. године у српско-византијском стилу, и освећен је 1927. године. Иконостас храма радио је академик Урош Предић у периоду од 1926 – 1928 године.

Под дудом Уроша Предића одржана свечаност, том приликом Радишић jе захваливши организаторима манифестациjе напоменуо да ће у склопу програма у свим школама на териториjи Града Зрењанина бити одржан час о Урошу Предићу.

„За Град Зрењанин jе веома битно да наша села живе, да се што више дружимо и развиjамо села, да нађемо карактеристику за свако од њих, а она ће опстати ако нашоj деци у наслеђе оставимо традициjу и обичаjе, ако не заборавимо великане попут Предића коjи и сам ниjе заборавио своjе село“ – рекао jе Радишић.

О Урошу Предићу говорио jе и народни посланик Мирко Крлић, а председница Савета месне заjеднице “Орловат” Биљана Попадић захвалила jе локалноj самоуправи коjа jе помогла да се ова манифестациjа одржи и наjавила низ програма коjи ће бити одржани у овоj години. Како jе навела Попадићева, на сам рођендан Уроша Предића, 7. децембра биће постављена биста испред школе у том месту.

У Орловату је овом приликом одржан и богат културно – уметнички прграм, а посетиоци су били у прилици да виде и уживаjу у „Паорскоj торби“, „Штрудлиjади“, „Тамишком котлићу“.

Аутор:  Саша Младеновић