180 ГОДИНА ФОТОГРАФИЈЕ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ – ГРАД ФОТОГРАФИМА – ФОТОГРАФИ ГРАДУ

На Тргу слободе у Зрењанину код споменика краљу Петру Првом Ослободиоцу отворена је изложба “Град фотографима – фотографи граду”. У граду на Бегеју је одржана и друга Фотографска колонија а све као увод у обележавање 180 година фотографије у граду Зрењанину.

Аутор изложбе је један од најбољих зрењанинских фотографа,  фоторепортер листа „Зрењанин“ Јован Његовић Дрндак. Организатор овог догађаја је Савремена галерија УК Ечка, у сарадњи са Фотографским документационим центром, а све под покровитељством Града Зрењанина.

На изложби су говорили доајени српске фотографије Воја Митровић и Томислав Петернек. Градоначелник је подсетио на дугу традицију фотографије у нашем граду и изразио уверење да ће фотографске колоније бити организоване и наредних година. Према најавама  Зрењанин ће ускоро добити и Музеј фотографије, који би, практично, био први музеј таквог типа на подручју Србије.

Фотографи су градоначелнику Зрењанина поклонили портрет краља Петра Првог Ослободиоца, који ће у будуће красити просторије Градске куће у Зрењанину и подсећати на историјске године када је град са поносом носио име свог ослободиоца.

Сви посетиоци изложбе могу да виде до сада необјављене фотографије градских мајстора овога заната који трајно и непогрешиво, као документи првог реда, сведоче о времену које је остало иза нас.

Фотографије које говоре више од речи!

Петровград.орг и Град Зрењанин (Фото: Александар Блануша)