АНДРЕЈ ТКАЧОВ: ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА БУДЕТЕ ТО ШТО АМЕРИКАНЦИ ЖЕЛЕ ИЛИ ЖЕЛИТЕ НЕШТО ВИШЕ

Протојереј Андреј Ткачов већ неколико година важи за најпознатијег и најистакнутијег православног мисионара и проповедника не само у Русији, већ и ван њених граница. У београдском Храму Светог Саве одржао је проповед поводом објављивања својих десет књига на српском језику.

Његова несвакидашња жива реч у проповедима, књигама и текстовима, у ТВ и радио-емисијама плени и надахњује широм света. Ткачов на савремен и разумљив начин преноси и приближава јеванђељске истине, истакнуто је у представљању овог проповедника.

Пред препуном криптом Храма, често прекидан аплаузима, посебну почаст одао је, како је рекао, свом узору — Светом Николају Велимировићу.

Предавање одржано у препуној крипти Храма

Сви дугујемо Николају

„Желео бих да сви православци буду паметни, да православље не доживљавамо као нешто што смо наследили. Да схватимо да је православље жива традиција која нам помаже да данас одговарамо на питања о држави, животу, цркви и личности. Мислим да је управо о томе размишљао Николај Велимировић. Он је сав свој таленат поклонио Богу. Порекло света, науке, политике, породице, личности, ништа није изоставио. Мислим да смо сви дужници Светом Николају Велимировићу. Многи православни мислиоци ограничавају своју делатност у границе храма, али Свети Николај је отишао много даље“, рекао је Ткачов.

Николај Велимировић је проповедао свуда, не само у храмовима, додаје Ткачов, увек је био у контакту са људима. То је, према Ткачовљевом виђењу, рецепт за оживљавање православља ван граница које му је поставио комунизам — граница храма.

Историјски задатак — напунити храмове

Николај Велимировић је показао да образовање подразумева веру у Бога. Он је загрмео против безбожне образованости, проповедао је не само на српском, него и на енглеском и грчком.

„Утувили су нам у главу да у Бога могу да верују само прости људи. То је лаж. Највећи светски научници били су побожни и нама је важно да схватимо са су хришћани будућности образовани. Али знање желимо да претопимо у чврсте новчиће које ћемо дати на жртву Христу“, каже Ткачов.

Историјски задатак православних мисионара, додао је он, јесте напунити храмове. Први пут у људској историји број људи који живе у градовима, премашује број људи који се баве пољопривредом.

Десет књига Ткачова објављено на српском језику

Људи више не раде тешке послове и за људе у градовима више не важи правило да шест дана раде, а седми се одмарају. Због тога би, према Ткачовљевим речима, литургију требало служити свакодневно. Свако може да одвоји сат времена за литургију и по канцеларијама ће се разићи нормални људи.

Мало је демократија

„Желимо ли да будемо обична република као што су нам Американци рекли, или нешто више?“, запитао се у проповеди Ткачов.

„Ја бих желео нешто више. Мало ми је демократија. Желим царство Божје и ви га такође желите. Сетите се свог рода, краља Стефана Дечанског и Николаја Велимировића, помало личите на њих, а практични кораци у том правцу ће бити да недељом сви храмови буду препуни“, одговара он.

На крају проповеди, Ткачов је упоредио Србе и Русе са Јеврејима. У старо доба, сви су имали нешто боље од Јевреја. Међутим, Јевреји су, рекао је Ткачов, имали живог Бога.

Тако је и данас са Србима и Русима. Немачка, Британија, Америка и остали имају боље институције, технику, законе, али Срби и Руси имају Бога и никог другог. Драги Срби, чувајте веру и молите се Богу, поручио је Ткачов на крају проповеди.

Протојереј Андреј Ткачов

Преузето са сајта Спутник: Никола Јоксимовић (Фото: Бранко Максимовић)