СТРАДАЊЕ РОМА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Изложба „Страдање Рома у Првом светском рату“ аутора др Драгољуба Ацковића свечано је отворена у Холу Народног музеја Зрењанин. На отварању су говорили Јелена Јовановић, покрајинска посланица и заменица председника Националног савета Рома, др Драгољуб Ацковић, аутор изложбе и Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.

По речима аутора поставке, др Драгољуба Ацковића, изложба „Страдање Рома у Првом светском рату“, која је организована поводом стоте годишњице од завршетка Великог рата, прва је и једина изложба такве врсте у Србији, а врло могуће и у свету.

Изложба је децембра прошле године отворена у Галерији Народне банке Србије и потом пренета у Галерију науке и нехнике САНУ, када ју је отворио академик Зоран Петровић, а потом је била постављена у Музеју Војводине у Новом Саду, када је на отворању говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У периоду од 16. марта до 4. априла изложба ће бити постављена у зрењанинском Музеју, а потом највероватније прелази у Чуруг. Поводом 8. априла, Светског дана Рома, ова поставка ће се наћи у Ромској уметничкој галерији у Београду, а током пролећа и лета планиране су поставке ове изложбе у неколико градова у иностранству.

Изложбу чини преко 150 оригиналних артефаката, који се први пут заједнички излажу на једном месту. У питању су дописнице, односно фотографије Рома из различитих крајева света у периоду од 1914. до 1918. године, које су дело бројних војних фоторепортера, али и неколицине цивилних фотографа.

Ови артефакти илуструју живот и страдање Рома у току Великог рата и врло су значајан извор примарне грађе за изучавање историје, културе и положаја овог народа у том периоду.

Ова изложба је доказ да су фото-архиви веома значајна места за истраживање културе и историје Рома и да их што више треба користити.

Изложбу прати каталог на српском, ромском и енглеском језику, а по речима аутора изложбе постоји реална могућност да у наредном периоду садржај изложбе буде проширен. Надлежни кустос поставке у Народном музеју Зрењанин је историчарка Владислава Игњатов.

Петровград.орг & Народни музеј Зрењанин