НОВИ САД 25.11. 2018. – ПОРУКЕ ПОНОСА И ЈЕДИНСТВА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворили су у Новом Саду, „Музеј присаједињења 1918“. Након отварања Музеја, свечано je откривeн споменик краљу Петру Првом, који је открио председник Републике Србије Александар Вучић. На крају је одржана и Свечаној академија, која представља завршетак дводневног обележавања стогодишњице Присаједињења овог дела српских земаља  Краљевини Србији.

Музеј чини стална поставка са низом вредних артефаката који сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, као и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права у Аустрији и Аустроугарској.

Одлука о Присаједињењу била је демократаска сублимација вишевековних напора низа великана на челу са Светозаром Милетићем, који је био и остао симбол слободе и страдања за слободу и права свог народа, казао је председник бладе АП ВОјводине Игор Мировић, отварајући музеј.

Присаједињење нису изглaсали само Срби већ и наши пријатељи Буњевци, Словаци, Русини и многи други који су се у претходним вековима борили за сопстевну самобитност и будућност, чуло се са тог скупа.

Након отварања Музеја, свечано je откривen споменик краљу Петру Првом, који је открио председник Републике Србије Александар Вучић.

Одлука о Присаједињењу Војводине Краљевини Србији, била је одлука која је преусмерила ток историје. То није био само политички став, већ и свеобухватан политички програм о начелима која су, у једном великом времену, водила велике људе који су доносили историјске одлуке, чулосе на свечаној академији у Српском народном позоришту.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је 25. новембар 1918. године један од највећих датума модерне српске историје.

Присаједињење је највећа тековина историје српског народа у последња два века, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић, који је и почасни председник Одбора за обележавање овог јубилеја. Присаједињењем је остварен, додао је он, историјски сан, сан о српском јединству.

Ово је и за Србе у Републици Српској важан и велики дан а снага и јединство Србије наш је понос, рекао је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, истакавши да Република Српска и Србија данас сарађују на највишем нивоу од њеног настанка.

Свечаној академији, која представља завршетак дводневног обележавања стогодишњице Присаједињења Војводине Краљевини Србији, присуствовали су представници дипломатског кора, Војске Србије, верских заједница и бројних страних делегација из целог света.

Петровград.орг