МИЋА ЂУРИЋ – КАД КОЛО ЗАИГРА ЂЕРЂЕФ

Центар за очување традиционалне културе „Ђерђеф“ је група људи која се бави очувањем наше традиције, како подневља у коме живимо, тако и целе Србије.  Центар за очување традиционалне културе – Културно – уметничко друштво “Ђерђеф” води познати културни радник  и играч Мића Ђурић.  Друштво броји стотинак чланова, који су залљубљеници у националне песме, игре и мелодије. Они су истински чувари традиција нашег народа.

Петровград.орг:  Када је основано друштво “ Ђерђеф “ ?

Мића Ђурић: ЦОТК- Културно уметничко друштво основано је 21. фебруара 2015. године. Као дугогодишњи играч и заљубљеник у народну игру и песму, желео сам да своје стечено знање пренесем на млађе нараштаје. „Ђерђеф“ као идеја, настао је у спонтаним разговорима међу заљубљеницима у фолклор. Жеља да се створи пријатно место пуно добрих вибрација, са још више насмејаних и дружељубивих особа, постала је свакодневна тема међу данашњим оснивачима и члановима. Сада је наша породица мала, али чврста. Дугогодишњим дружењем, са руком у руци у колу, заједно живимо за фолклор.

Петровград.орг: Који је био мотив оснивања друштва ?

Мића Ђурић: Мотив оснивања је показати деци богатство народне традиције и усадити им праве вредности о очувању српске баштине,обичаја,како у Србији ,тако и на Косову и Метохији.Толико богатство наших традиционалних песама и игара не сме бити заборављено. Наш задатак је да будемо амбасадори нашег културног нематеријалног блага.

Петровград.орг: Љубав према вредностима и послу је увек покретач свега?

Мића Ђурић: Љубав према игри је оно што нас покреће. Ко се имало бавио фолклором или слушао приче фолклораша, зна да оно што фолклор одваја од било ког хобија јесте осећај да припадате једној великој породици. Пријатељства која се склопе остају за цео живот. Поред тога, фолклор вас упознаје са вашим коренима. Упознајете народ коме припадате, његову традицију и обичаје, а самим тим и сами себе. Истовремено, упознајете друге народе, друге хоризонте и нове пријатеље, а успомене и искуства које на том путу сакупите су огромно богатство.

Петровград.орг:  Које наступе, до сада, би сте посебно издвојили?

Мића Ђурић: Као најмлађе културно уметничко друство у граду, наступали смо на разним манифестацијама: У Житишту на „Житници“, на дечијем фестивалу фолклора у Сиригу, Војвода Степи, Новом саду и на разним манифестацијама  Туристичке организације града Зрењанина. Први пут 5. фебруара ове године представили смо се публици целовечерњим концертом у културном центру, што је и печат једног КУД-а, где се представља дотадашњи рад.

 Петровград.орг: Где вас заинтересовани могу наћи?

Мића Ђурић: Захваљујући подршци и препознавању свега што радимо и разумевању чињенице да смо се основали буквално без ичега, добили смо хол ОШ.“Петар Петровић Његош“. Од првог дана  нашег настанка имамо пробе у истом холу.Такође захвалност дугујемо савету МЗ Доља „Црни шор“ јер су нам омогућили да и тамо одржавамо пробе.

Петровград.орг:  Да ли имате помоћ локалне заједнице ?

Мића Ђурић: Стално пратимо пројекте, како на локалном тако и на покраинском и републичком нивоу. Надамо се да ће нас препознати у будућности, јер до сада нису. Мислимо да добро радимо и радујемо се што је национална игра коло постала заштићено добро светске организације УНЕСКО.

Петровград.орг:  Као и сви сви прегаоци на пољу културе најважнији су будући наступи, прижељкујете их ?

Мића Ђурић: Увек нам је част када нас позову и када наступамо, јер нама јесте највеће богатство када деца и играчи изађу на сцену. Највећа награда нам је аплауз публике.

Разговор водила:  Мирјана Младеновић