ИЗЛОЖБА СТАРИХ ФОТОГРАФИЈА БЕЧКЕРЕКА И ПЕТРОВГРАДА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Изложбу мајсторских фотографија старих фотографа Великог Бечкерека и Петровграда отворили су градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и секретар Фото савеза Србије Мирослав Предојевић. Изложбу реализује Фотографски документациони центар, Град Зрењанин и савремене галерије Ечка. Аутор изложбе је познати фоторепортер Јован Његовић Дрндак а за дизајн се побринула Данка Јечменица.

Изложба је постављена на Тргу Слободе код споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу на 15 панела великог формата. Ради о светлописима насталим у периоду од 1853 -1940 године. Изложене фотографије налазе се у приватним колекцијама Ивана Панчића, Данијела Вршке и Миодрага Грубачког, а заступљене су и фотографије из фототеке Народног музеја у Зрењанину.

Публика, на отварању и свако ко прође тргом у наредне две недеље ће имати прилику да се упозна са радом фотографа Ороси Лајоша, Виплера, Николе Штокмана, Иштвана Олдала, Ђуре Рокнића, и других, као и са различитим фотографским жанровима, портретима, пејзажима, актом и фоторепортажом.

Све изложене фотографије на тргу су у приватном власништву наших познатих суграђана Данијела Вршке, Ивана Панчића и Јована Његовић Дрндака.

Ова изложба је подстицај и поклон града, а истовремено поклон граду од стране колекционара и љубитеља фотографије којима дугујемо велику захвалност за несебичан доприност у очувању фотографског наслеђа.

На отварању изложбе и фотографској колонији која се паралелно одржава у нашем граду били су присутни савремени мајстори српске фотографије Имре Сабо, Милан Марковић, Ел Гвојос, Жељко Синобад, Игор Мандић, Дарко Дозет, Мирослав Предојевић и Геза Ленерт.

У једном посебном тексту донећемо вам ауторски текст, мало истраживање фотографа Алисе Јунузовић о историји фотографије у Великом Бечкереку и Петровграду. А ову вредну изложбу свакако треба видети, застаните кад будете шетали тргом, јер фотографија говори више од хиљаду речи.

Петровград.орг