ЗАГОР ИЗ НАШЕГ СОКАКА

Поред експанзије разних онлајн игрица и виртуелне забаве, стрип је данас скоро заборављена уметност, али ипак некако егзистира, захваљујући групи непоправљивих стрип-романтика, који негују култ девете уметности. Поводом пола века од изласка прве епизоде о омиљеном стрип јунаку Загору на нашим киосцима, у организацији Народног музеја Зрењанин и Градске народне библиотеке, од краја јуна па до 20. јула одржан је низ занимљивих догађаја у граду на Бегеју под називом ’’Загор из нашег сокака’.

Јунаци нашег детинства.

У бившој држави Југославији не читати стрип и не имати бар једног омиљеног стрип јунака у младој популацији било је незамисливо. Није било куће у тадашњој држави у којој није било неколико свесака с авантурама стрип-јунака Загора, Алана Форда, Текса или Кена Паркера… Бивша Југославија имала је социјалистичку економију али врло развијено тржиште стрипа, а многи су током пунолетства као највредније што имају истицали колекције стрипова.

Куповни, размењивани, продавани – стрипови.

Загор је производ италијанске стрип-куће „Бонелли“, а држи и рекорд у продаји – епизода „Херој шесте планете“ продата је у чак 280.000 примерака. Стрип су креирали сценариста Гвидо Нолита и цртач Галиено Фери, а први број изашао је далеке 1961. године.

Галијано Фери

Иако је Алан Форд имао огромну популарност, место број један на топ-листи јунака дефинитивно припада чувеном Духу са Секиром, Манитуовом посланику, и његовом најбољем пријатељу Чику, маленом човеку великог апетита. Много авантура је двојац из Дарквудске шуме прошао заједно. Током 50 година постојања, неустрашиви Загор се борио у дубоким шумама Дарквуда, имао много непријатеља, али и исто толико смешних сцена. Управо та комбинација акције и комедије допринела је популарности овог јунака.

Кен Паркер и Бонелијеви јунаци.

Ако би смо тражили књижевне узоре за формирање овог стрип јунака свакако би смо одмах помислили на Дон Кихота због Загоровог комичног пратиоца Чика који неодољиво подсећа на Санча Пансу. Ако би смо тражили дубље митолошке корене овог лика свакако би смо морали да изведемо паралелу са германским паганским богом Тором, обзиром да Загор као и Тор има као своје основно оружје секиру која више подсећа на чекић.

Загор и Тор.

Дакле упркос чињеници да се ради о симболима из митологије америчких урођеника, чини се да се етимологија митолошких инспирација италијанских твораца лика, не сме искључити. Сам симбол орла у сунчаном диску на његовим грудима, такоође упућује на дубљу везу са аријевском митологијом. Сам орао, стилизован на мајици  као птица врховног божанства аријевских народа као да је стилизована варијанта познатог знамења римских легија.Ови слојеви су интелигентно прекривени митологијом америчких урођеника тако да су врло лако промакли оку цензора у Југославији за разлику од неких других стрипова, рецимо серијала Прича са дивљег запада који се односио на конкретне историјске догађаје у Америци. Цензори су ревносно из овог серијала избрисале све приче и текстове које су имале било какву религиозну конотацију.

Загор на српски начин.

Зашто је За-Гор Те-Неј, јунаково „индијанско“ име,био толико популаран и у Србији? Први разлог је што су тадашње власти социјалистичке Југославије одобриле појављивање овог стрипа на трафикама широм земље. Бонелијеви стрипови су први пут у Југославији почели да се објављују 1967, и то у озбиљним тиражима, знатно пре америчких, француских или јапанских. Загор је несумљиво италијански суперхерој који је постао наднационалан. Постоји заједничка етнопсихолошка црта која повезује српски и италијански народ. Имали смо током векова заједничку особину, приврженост, осећај за авантуру и за борбу. Кроз историју Срби су се као и Италијани доста борили за правду и патили.

Загор као старац.

Загор је као и многи јунаци много пута  био рањен, заробљен, у затвору и у опасности, водио унутрашње битке, али је увек налазио снагу да се поново подигне и настави даље. Никада није одустајао. То је оно што је универзално повезује два народа али и све народе Европе и света. Недавно смо од стрип сценаристе Буратинија сазнали и Загорово крштено име а оно је и име најпознатијег свеца и заштитника Ирске, Патрик.

Петровград.орг