ГРАД НА БЕГЕЈУ ЦЕНТАР ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ

У Културном центру Зрењанин, отворен је свечано Фестивал стрипа Стриполис. Сви љубитељи девете уметности могу да га посете до 23. септембра. Током три фестивалска дана одржаће се креативне радионице познатих уметника, чији је циљ да се овај медиј приближи млађим генерацијама. Фестивал су отворили директор Културног центра Горан Маринковић, помоћник градоначелника Душко Радишић и уредник часописа „Стриполис“ Бранко Ђукић.

Познати зрењанински сликар и падагошки радник Бранко Ђукић, уредник је часописа „Стриполис“, каже:

„Негујемо радионице анимираног филма, филма и сродних медија стрипу, и за све ове године чини ми се имамо већ једну сјајну библиотеку тих тадашњих клинаца који су били у радионицама, а сад врло радо долазе на фестивал као одрасли људи. И то је неки циљ у ствари да привучемо младу генерацију на којој све ово у ствари треба да остане“, рекао је Бранко Ђукић, уредник часописа „Стриполис“.

Гости фестивала су аутори из региона, наше земље, нашег града. Ове године међу њима је и Алекса Гајић, који две деценије ради стрипове и анимиране филмове.

„Мислим да су ово најбољи начини да се млади аутори мало упуте у то шта је стрип, да виде да стрип аутори постоје главом и брадом, да смо живи и здрави, и лепо живимо од тога и да је то нешто чиме би могли и они да се баве.“, рекао је медијима Алекса Гајић.

Ово је осма година за редом како се Стриполис одржава у зрењанинском Културном центру a 9. по реду број часописа.

Фестивал Стриполис специфичан је по томе што издаје истоимени часопис, где се објављују стрипови аутора са свих континената, који имају лични, ауторски, приступ.

Аутори: Саша Младеновић & Анкица Достанић ( Фото: Бојан Станулов)