9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

У знак сећања на жртве фашизма у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе.  На данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је убијено око 55 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава.

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

9. МАЈА СЕ У ЗРЕЊАНИНУ (ТАДА ОСЛОБОЂЕНОМ ПЕТРОВГРАДУ) САДА ВЕЋ ТРАДИЦИОНАЛНО ОДРЖАВА ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА КОД СПОМЕНИКА СОВЈЕТСКИМ БОРЦИМА У НАСЕЉУ БАГЉАШ, ШТО ЈЕ НАШ ЛОКАЛНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ ИЛИ „БЕСМРТНИ ПУК“ А ПОТОМ СЕ ПОЛАЖУ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ХЕРОЈУ ЖАРКУ ЗРЕЊАНИНУ – УЧИ.

Други светски рат био је први прави тотални, светски рат вођен у Европи, Азији и Африци као и водама Медитерана, Пацифика и Атлантика.

Главни фронт борбе је, без дилеме, био у Русију и с тога је 9. мај је Дан победе над фашизмом, један од највећих, најсветлијих државних и националних празника и руски народ га тако обележава. Покушаји ревизије историје у правцу минимизирања улоге Русије у сламању кичме нацизму и фашизму су заиста недопустиви, због следећих чињеница.

Жртве у Другом светском рату

У Другом светском рату страдало је близу 60 милиона људи. Број рањених људи је био вишеструко већи, што овај рат чини најкрвавијим сукобом у историји човечанства.

У Европи је погинуло близу 40. милиона људи, од чега је велики број био цивила, по чему се овај рат у историји назива и тоталним ратом. У њему је почињен до тада невиђен број ратних злочина и геноцид над већим бројем народа међу којима је признат као Холокауст само онај над Јеврејима. Реално су поједини Словени (Руси, Пољаци, Срби) као и Роми доживели геноцид.

Немаца је страдало око 5,5 милиона док је већи број напустио своје домове. Далеко највише је страдало Руса (СССР) око 27 милиона што говори да је допринос руског народа победи над фашизмом био далеко већи.

Југословена је страдало око 2 милиона, а од тога самих Срба око 1.8 милиона. Српски народ је на територији Независне државе Хрватске, која је укључивала Босну и Хецеговину те Срем, доживео геноцид који је заташкаван и негиран деценијама.

На основу чињеница из Википедије Петровград.орг