СПИСКОВИ УБИЈЕНЕ ДЕЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ НДХ – 74.580 ПОПИСАНИХ ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ

Највећи део деце са списка је страдао од нацистичке хрватске формације усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти. Национални портали „Јадовно“ и „Стање ствари“ су ексклузивно објавили списак убијене и уморене деце на територији Независне Државе Хрватске. Петровград.орг сматра, да је језик историјских чињеница и конкретних имена и презимена најбољи пут, да се злочини почињени ма када и под ма којом идеологијом, између осталих нација и према српској, што боље осветле, како би се дошло до пуне историјске истине, на којој се једино могу темељити добри међунационални односи у будућности.

Реч је о два списка стратишта деце убијене и уморене у „НДХ“ – први са називом „већи“ (за стратишта на којима је страдало десеторо или више деце) и други са називом „мањи“ (за стратишта на којима је страдало до деветоро деце). Спискови су дати по стратиштима, азбучно.

Укупан број досад пописане страдале деце (до 14 година) износи 74.580 (седамдесет четири хиљаде петсто осамдесет). Подсећамо да, према статистичким стандардима, уобичајена процена јесте да број пописаних представља око петине укупног броја страдалих.

Списак је више година стајао у Музеју жртава геноцида, који је основан тек 1992. године у Београду.

Жртве су пописане по азбучном реду, у формату: Име (Име оца) Презиме, година и место рођења, националност, ко га је убио/уморио.

Илустрације ради: Стратиште Јасеновац има 14.241 пописану жртву, дечји логори Стара Градишка (4.823), Сисак (1.245), Јастребарско (213)…

Истичемо да је списак непотпун, и да је од највеће важности да се јаве сви они који имају податке о непописаној страдалој деци са територије „Независне Државе Хрватске“.

Преузмите спискове:

Већa стратишта (PDF)

Мања стратишта (PDF)