ПОСЕБНО ИЗДАЊЕ ЧАСОПИСА ИДЕНТИТЕТ И ПОДРШКА НЕЗАБОРАВУ ИМЕНА ПЕТРОВГРАД

Петровград.орг, има част да вам представи прво посебно издање часописа Идентитет: „Идентитет 100 година после“ у коме смо и сами учествовали ауторским текстом под називом „Идентитет једног града – Петровград“.

Овај нови пројекат редакције часописа за друштвено-политичка питања и културу „Идентитет“, првенац је у смислу тематике. Уређује га на веома стручан и професионалан начин господин Иван Петровић. Часопис нас текстовима враћа у судбоносне године Првог светског рата, као и у 1919. годину, када су отпочети мировни споразуми ради дефинисања граница и односа. Те године су изнедриле и епопеју о српским ратницима, о чијим се подвизима може читати у поглављима „Књижевни осврт“ и „Песнички исказ“. Документи су вреднији тим пре што су исписани пером учесника догађаја, те читалац из прве руке може да спозна сву пожртвованост српске војске. Из одабира су изостављена добро позната дела, тако да је предност дата мање познатим, али једнако вредним, писцима и њиховим остварењима.

У завршном поглављу, „Тумачења“, имамо ауторске текстове посвећене преиспитивању идентитета, националног пута и националне политике, која је, по многима, гурнута у запећак те 1918. године, а која је данас више него потребна, с обзиром да се и данас над српским народом надвијају разне опсене и странпутице. У том поглављу објављен је и наш текст „Идентитет једног града – Петровград“.

Од укидања легалног имена Петровград 1946. године и од престанка епохе владавине једне партије, постоји жеља у делу национално свесне и грађанске Србије, Војводине и Баната да треба вратити граду Зрењанину његово национално и крштено име – Петровград.

Та идеја је била шапутана по кућама и по кафанама у доба када је са државног врха од стране комунистичког режима то било забрањивано. Потом је од урушавања социјалистичког система она гласно извикивана на стадионима и митинзима грађанских и националних политичких партија. Са обновом споменика краљу Петру Првом Ослободиоцу дошао је и референдум, кога је режим СПС-а осмислио, без поштовања процедуре, који је рачунао са тим да неће успети и који није био легитиман. Ни након њега, идеја да треба вратити легитимно име граду није усахла. Негована је духом правде и слободарства који никада потпуно није замро у српском народу. Оснивани су спортски клубови, привредна предузећа, културно-привредне манифестације, друштвене мреже (каква је и Петровград.орг) који нису дозволили да ово историјско име падне у заборав. Име је чувано у крилу највољеније и најдревније српске институције Српске православне цркве, која је била и остала чуварка идентитета овог народа. Националне и државотворне партије и групе грађана нису одустале од покретања питања повратка легитимног имена у транзиционом времену, које је непосредно иза нас. Истицање историјског имена на табли на усласку у град је био само још један доказ да име Петровград никада није и неће бити заборављено.“

(Из текста „Идентитет једног града – Петровград“)

Посебан куриозитет овог подухвата је да део прихода од овог посебног издања биће издвојен за подизање споменика Краљу Петру Ослободиоцу у Сремској Митровици. Редакције Идентитета и Петровград.орг вас стога позивају да сви заједно узмемо учешћа у овом подухвату како би се и овај прелеп сремски град макар делимично одужио Чика Пери и његовим ратницима.

Петровград.орг