ЗБИРКА КАРАТА И ПЛАНОВА И ДОКУМЕНТИ ИЗ ПЕРИОДА СРПСКЕ ВОЈВОДИНЕ 1848.

Изложба „Збирка карата и планова“ и поставка докумената „Мајска скупштина и револуција 1848/49“ отворена је у Архиву Војводине. Изложбу чине 80 дигитализованих, сликовито приказаних планова града, улица и објеката у Војводини као и читав низ значајних архивских докумената.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је у Архиву Војводине изложбу „Збирка карата и планова“, коју чине две поставке – поставка планова и карата територије данашње АП Војводине у периоду од 17. до 19. века и поставка „Мајска скупштина и револуција 1848/49“.

„Збирка карата и планова, које се налазе око нас, на особен и упечатљив начин приказује друштвени, културни, социолошки и историјски оквир и природно окружење народа који су живели на територији данашње АП Војводине“, нагласила је покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама отварајући изложбу. Додала је „да су то у суштини сведочења о историјским догађајима, грађевинарству, развоју насеља и верском животу који, као јединствени примери стваралаштва, имају изузетну историјску, културну и естетску вредност“.

Посебну драгоценост чине документа која је обухватила поставка везана за Мајску скупштину, која је одржана у Сремским Карловцима 1848. године, при чему се Архив Војводине определио да, у оквиру обележавања 170. годишњице тог догађаја, јавности прикаже она која су до сада била мање позната.

На отварању изложбе говорио је и в. д. директора Архива Војводине Бранимир Андрић, који је истакао да су садржаји одабрани према критеријуму временског настајања, историјског значаја и персоналне и територијалне одређености.

Мапе и планови подручја у Војводини који се чувају више од 200 година у Архиву Војводине приказани су на изложби „Збирка карата и планова“ и представљају културну баштину.

Посебна поставка посвећена је документима Мајске скупштине и револуцији која је била 1848. и 1849. године у Сремским Карловцима, будући да се ове године обележава 170 година од тог догађаја.

На изложби је био присутан велики број истакнутих историчара и јавних радника међу којима је био и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, др Небојша Кузмановић.

Делегацију Историјског архива Зрењанина је предсводила заменик директора, виши архивиста Ванда Војводић Мицова.

Архив Војводине је историјске документе дигитализовао и на тај начин их додатно сачувао. Изложба карти и планова у Војводини као и докумената посвећених Мајској скупштини биће отворена и током Ноћи музеја.

Петровград.орг & Историјски архив Зрењанин