ДР МОМЧИЛО ПАВЛОВИЋ: ПЕТ ИСТОРИЈСКИХ ТАЈНИ О ДРЖАВНОМ ПРАЗНИКУ СРЕТЕЊЕ

Уважени српски историчар Проф. др Момчило Павловић је у јавности указао на неколико чињеница везаних за овај важан датум у српској историји. Сретење је датум дубоко интегрисан у српску државност, у српску уставност и симболизују борбу за стварање државе, борбу да ту државу уредимо по мери српског народа. Павловић је такође истакао да ови важни датуми крију и неколико тајни, тачније њих пет.

Прва тајна: Карађорђе трећи избор

Прва тајна је да је Карађорђе био трећи избор за вођу Устанка, што је историчар Павловић потврдио, образлажући да је због његовог темперамента и карактера та функција најпре понуђена другима.

Друга тајна: Ко је смислио термин устав

Друга тајна је да је Димитрије Давидовић смислио термин устав, што је према мишљењу историчара Павловића веома могуће.

Трећа тајна: Страх у свету

Када је реч о трећој тајни, да су због Сретењског устава властодршци широм света осетили страх, Павловић каже да је та тврдња претерана.

Четврта тајна: Руски изасланик израдио први нацрт Сретењског устава?

Четврта тајна је да је руски изасланик израдио први нацрт Сретењског устава. На ову тврдњу Павловић је рекао да је Русија као заштитница хришћанских народа у Османском царству покушавала да направи неке нацрте устава и сам устав, ми га зовемо Турски устав из 1838. године, а у ствари кажу да је он плод руских дипломата.

Пета тајна: Кнез Милош планирао бекство?

Као пета тајна наводи се – Пре доношења устава, када је побуна народа достизала врхунац, Кнез Милош толико се уплашио да је једно време помишљао чак и на бекство, ипак одлучио је да оде у Крагујевац, где се изљубио с вођама побуне, тада им је снисходљиво рекао: „Сви смо криви и ја сам често грешио, трудимо се да сви исправимо и опростимо, узајамно једни другима“. Павловић напомиње да је то цитат који се стално понавља.

Историчар Павловић истиче да се Сретењски устав руком исписан чува у Архиву Србије.

(РТС/Блиц/ Петровград.орг)