ДР БОГДАН СТОЈАНОВИЋ: РЕЧ ГЕНОЦИД КАО ПОЛИТИЧКА БАТИНА

Стране дипломате не пропуштају прилику да обезвреде реч ′′ геноцид′′ која све више постаје политичка батина у рукама цивилизованог Запада која њоме настоји да пацификује („дивље“) Балканске народе. С обзиром на актуелну идеју да Срби као геноцидан народ уђу у званичне уџбенике у Великој Британији ради објективности, морамо истаћи неке историјске чињенице.

Африканци жртве расизма и ропства

Да се подсетимо моралне прљавштине, срамног кршења основних људских права и расистичке матрице већине земаља која се данас сматра бастионима либералне демократије. Свест о сопственој супериорности, која је настала на Западу у корену свих расистичких теорија и геноцидних пракси, управо настала у данашњој политичкој коректности, која данас често иде до апсурда.

Аустралијски урођеници лишени слободе

Џорџ Мос у генијалној књизи ′′ Историја расизма у Европи ′′ доказује да су расизам и осећај супериорности у односу на ′′ друге ′′ у сржи европског културног развоја. Када је Колумбо 1492 отпловио на Карибе, почео је над локалним становништвом геноцид шпанских конквистадора. Шпанци су у кратком периоду успели да униште три древне цивилизације: Инке, Маје и Астеке. Прелепи градови попут Барселоне изграђени су од опљачканог злата а ми им се данас дивимо.

Својина америчких робовласника

Португалци су извезли највише робова из Африке на амерички континент (око 5 милиона између 15. и 18. века) и основали прву пијацу робова где се човек може купити као кило кромпира. До 19. века трговина робљем је била уносан бизнис западноевропских држава.

Амерички староседеоци жртве геноцида

Британија је вероватно светски рекордер (што би рекла Захарова), како по броју геноцида тако и по броју жртава. Концентрациони логор је британски изум коришћен још у Бурском рату (1899-1902) у Јужној Африци. Зверства над локалним становништвом у Индији и исцрпљивање ресурса у организацији источноиндијске компаније, довели су до глади 1943. године а и каснија подела на Пакистан и Индију, довели су до 30 милиона жртава. Поменућемо и геноцид над Кенијцима током устанка Мау мау, уништавање Зулу цивилизације, геноцид у Гани и уништавање краљевства Ашанти, масовна убиства Тибетанаца, Кинеза, Ираца, а затим и индијских племена насељавањем нових колонија у Северној Америци. Бруталност Британаца је вероватно без премца у историји ратовања на чему би им и нацисти позавидели.

Америчка војска на крају тзв. Индијанских ратова у 19. веку

Кад смо већ код Немачке, добро је познат холокауст током Другог светског рата, концентрациони логори, сечење глава, морбидни експерименти над људима, кремације, гасне коморе и други болесним изуми а данас је то држава лидер Европске уније. Брисел, који је данас главни ЕУ Административни центар, био је 1958. место излагања људских експоната у зоолошком врту. Белгијска колонијална управа у Конгу одговорна је за смрт 10 милиона људи. Цело становништво Конга радило је бесплатно за белгијског краља Леополда II, који је наредио сакаћење народа ако не испуне потребну радну квоту. Велики део данашњих величанствених зграда у Белгији изграђен је крвљу и знојем народа из Конга. Радни логори, мучења, сакаћење уз пуну експлоатацију афричког становништва, легитимни су јер су доживљени као инфериорни од ′′ цивилизованог европског белца „.

Европски посетиоци зоолошких вртова и људски експонати

Француска није изузетак јер је одговорна за геноцид над Алжирцима и експлоатацију великог дела Северна и Западне Африке. Французи су видели и своју цивилизацијску мисију на америчком континенту где су починили геноцид на Карипским острвима и вековима злостављали домороце у Централној и Јужној Америци. Холанђани су имали и своју источноиндијску експлоатациону фирму, а Италијани познатији поред фашиста имају колонијално наслеђе у Источној Африци.

Холокауст у 20 веку над Јеврејима, Словенима, Ромима и…

Око 11 милиона робова је ′′ извезено ′′ на америчком континенту у периоду 1514-1866. Ако сте ′′ афро ′′ пореклом и живели у САД 1860., шанса да нисте били роб је била само 10 %. На врхунцу америчког робовласничког система живело је 4 милиона људи који нису имали права него да буду алати у рукама свог власника. У периоду од 1778-1871. године, САД су потписале чак 368 уговора са домородачким племенима, очекујући уговорни однос америчке нације и индијских племена као независних народа. Сви на један уговор су покрадени, припадници племена су истребљени, земља је отета, а остали преживели су послати у резервате. Према проценама стручњака за геноцид над индијским племенима убијено је између 8 и 10 милиона људи. Нису сви страдали у рату, али многе је покосила болест малих богиња које су колонизатори намерно ширили давањем индијанцима ћебади заражених људи. Томас Џеферсон, отац оснивач САД, поседовао је око 600 робова, а након што је формално укинуто, ропство је преживело до 70-их година 20. века. Декларација независности САД чији је један од аутора Џеферсон каже ′′ сви људи су створени једнаки, да су даровани неотуђивим правима, међу којима је живот, слобода и срећа „. То значи да робови нису били људи, јер се на њих нису односила ова проглашена права. Тада је објављено да су ′′ сви људи равноправни али су неки ипак мало равноправнији ′′ и та девиза постоји и данас.

Србима?

Властите историјске фрустрације не могу се лечити на малом малом балканском народу, који није непогрешив, али ни злочини почињени у његово име нису упоредиви са горе поменутим неделима.

О аутору: Др Богдан Стојановић ради у Институту за међународну политику и привреду од новембра 2018. године. Основне области његовог академског интересовања су теорије међународних односа, геополитика, улога оружја за масовно уништење у међународној политици и обавештајне студије.