БОЖИДАР КАЉЕВИЋ: ПОРЕКЛО НЕКИХ ПОЗНАТИХ ХРВАТА И БОШЊАКА

Божидар Кљајевић, познати београдски етнолог, историчар, географ и књижевник који ове године обележава четири деценије изучавања генеалогије и српског родословља, открива ко од познатих Хрвата и Бошњака има српско порекло, кога се свесрдно данас одриче.

На пример, лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко има српско презиме и корене, као и актуелни хрватски премијер Зоран Милановић, те изразити њихов националиста Анто Ђапић. Ђапићи су од православаца из околине Никшића, који су славили Светог Аћима и Ану, а и данас их тамо има.

Херцеговина која цео свет насели

Марко Перковић Томпсон, извођач националистичких и усташких песама, води порекло од Домазетовића из Никшићког Грахова, а естрадна уметница Северина од Вучковића из околине Требиња. Српског рода су и Арсен Дедић, Дарко Рундек, Оливер Драгојевић и Петар Грашо, затим власник Динама Здравко Мамић, фудбалски капитен Хрватске Даријо Срна (род Малешевци), те преци тенисера Горана Иванишевића (племићки род Боројевића).

Никола, отац научника Руђера Бошковића, био је Србин. Презивао се Покрајчић, славио је Светог Ђурђа, а касније прешао у католичанство да би могао да се несметано бави трговином у Дубровнику. Управо он је крајем 17. века од Турака откупио руку Светог Саве и вратио је Српској православној цркви.

Дакле, подаци из моје књиге „Старе племићке породице у Херцеговини“ откривају да је то подручје кроз историју било највећа раскрсница српских сеоба, па не чуди што доста данашњих муслимана и католика води порекло од српских племићких родова.

Већина Бошњака пореклом Срби

Покојном лидеру СДА Сулејману Тихићу су преци славили Светог Луку. Преци Ејупа Ганића били су Срби. Босански муслимани и други који су се тамо доселили настали су од српских племићких породица високог, средњег и нижег степена. Заправо, они су под Турцима морали да промене веру и лична имена да би сачували привилегије и имовину, али су ипак задржали српска презимена и изјашњавали се као Срби три вере. Иако су масовно прелазили на ислам, никада се нису слагали са правим Османлијама, о чему говори и податак да је истинских Турака врло мало у Босни.

Српског рода је и Жељко Комшић, лидер новоформиране Демократске фронте (лажни хрватски члан Председништва БиХ). Он важи за Хрвата, али Комшићи су стара српска породица. Човићи су такође из Херцеговине од неколико српских родова, као и Ченгићи, који су део племићке породице Орловић. С друге стране, Изетбеговићи су, на основу мојих истраживања, периферно презиме које нема неки посебан значај, иако је Алија Изетбеговић био лидер Бошњака.

Бан Јелачић у роду са Карађорђевићима

Што се тиче потомака династије Карађорђевић, они су од племићке лозе Војновића из Херцеговине или једине породице код Срба која је славила Светог Климента. Иначе, хрватски вођа Влатко Мачек писао је кнезу Павлу да су Јелачићи (фамилија) у роду са Карађорђевићима.

Закључак

Каљевић, на основу преко десетак написаних књига и обрађених генеалошких података до којих је дошао, користећи (намерно запостављане, у комунистичком периоду,) методе Јована Цвијића, закључује да су (данашње нације) Срби, Хрвати и Бошњаци-муслимани заправо један народ, али раздвојен и завађен на политичке и верске нације зарад интереса разних силника и страних завојевача. (Његова истраживања као да показују истинитост оне народне – Потурица гори од Турчина. Психолошка наука је давно уочила ову појаву. Отпадник од једног народа, човек са проблемом идентитета, највећи је мрзитељ народа из кога потиче.)

Овај текст у облику интервјуа са аутором су пренели бројни медији а ми Вам га доносимо у есенцијалном облику