OБНОВА СВЕТИЊА – БЛАГОСЛОВ ГРАДУ

Храм Ваведења Пресвете Богородице или Граднуличка црква, подигнут далеке 1777. године а ове године обележава jубилеj, 240 година од изградње и 200 година од осликавања иконостаса. Већ шест година траjе обнова иконостаса храма, након што jе 2004. године завршено осликавање фрескописа, а 2000. године постављено подно греjање у храм и освежена фасада.

 

 

Иконостас коjи jе Арсениjе Теодоровић осликао 1817. године никада ниjе обнављан у садашњоj мери, а за таj посао црква, Град Зрењанин и донатори издвоjили су 70 хиљада евра. Како наводи протојереј-ставрофор  Бранислав Аврам, Старешина храма, таj комплексан посао завршен jе у наjвећоj мери, око 90%, а преостало jе да се уради рестаурациjа jош jедног мањег сегмента иконостаса. Стручњаци рестауратори су извршили поновно осликавање и рестаурацију уметничког дубореза, а иконе су наново опточене 24-каратним златом.

 

 

“Уз помоћ Града Зрењанина, месне заjеднице “Граднулица”, донатора, завршили смо наjвећи део посла, а остатак планирамо да завршимо у току ове године, када славимо 240 година од настанка цркве и 200 година од завршетка иконостаса. Надам се да ћемо у томе успети и да ће на освећење доћи владика и сви коjи су помогли да се он обнови. Иконостас до сада никада ниjе реконструисан генерално, само су рађени неки преслици, коjих jе откривено и по пет-шест слоjева на неким иконама и коjе су рестауратори поскидали”, обjашњава прота Бранислав Аврам.

Храм Ваведења Пресвете Богородице посетио jе градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић са сарадницима. Град Зрењанин је расписао и конкурс за финансирање проjеката цркава и верских заjедница и за ту намену издвоjио из буджета 5 милиона динара. Све Цркве и верске заjеднице, уписане у регистар при Министарству Владе Србиjе надлежном за послове вера, а са седиштем на териториjи Града Зрењанина могу да конкуришу за та средства.

 

 

“Три године уназад помажемо верске заjеднице, пре свега у обнављању постоjећих верских обjеката, али и за изградњу нових... Поносан сам што се два храма СПЦ граде у самом Зрењанину а конкурс за помоћ верским заjедницама смо расписали и ове године, и то за све верске заjеднице... Драго ми jе да се та средства троше на начин као овде, на Граднулици, што чувамо историjске споменике нашег града и сигуран сам да ћемо у том правцу наставити и ове године…, рекао је градоначелник Чедомир Јањић.

 

 

Унутрашњост Граднуличке Цркве, богато је фрескописана, раскошног, барокног иконостаса са великим броjем покретних Икона. На пословима украшавања храма ангажована су била троjица признатих србских ликовних уметника, древних времена: Арсениjе Теодоровић, Стеван Алексић и Александар Секулић.

 

 

При цркви се налази капела са моштима jеромонаха Преподобног Рафаила Банатског и Хиландарског, великог мисионара и исцелитеља у овим крајевима, чији значај није још ни из далека проучен ни на прави начин наглашен. Мало је градова у Србији који могу да се похвале имањем оваквог благослова и овакве светиње.

 

 

Ово би место морало бити место великог ходочашћа како наших суграђана тако и људи из целе Србије и региона. Жалосно је да постоје верници СПЦ који су били на ходочашћу по многимм Светим местима а да не ходочасте место на коме се налазе мошти заштитника града на Бегеју Преподобног Рафаила, Банатског и Хиландарског.

 

 

Аутор:Саша Младеновић