150 ГОДИНА ДРУШТВА ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ

Свечана седница Скупштине Друштва инжењера и техничара Зрењанин одржана је у Барокној сали Градске куће у Зрењанину поводом обележавања 150 година од оснивања Савеза инжењера и техничара Србије. Тим поводом, зрењанинско удружење је наградило један број установа и појединца који су протеклом времену дали изузетан допринос развоју инжењерске струке.

Признања, која су уручили председник Друштва инжењера Зрењанин др Милорад Ранчић и генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије др Часлав Лачњевац.

у име Града Зрењанина, признање је уручено заменику градоначелника Саши Сантовацу, др Гордани Лудајић, председници Савета Високе техничке школе, Милану Зечару, као једном од оснивача зрењанинског удружења, Николи Адамовићу, бившем председнику Удружења.

Признање је додељено Културном центру, листу „Зрењанин“, Милану Мандићу, оснивачу и првом председнику зрењанинског удружења, Стеви Михајловићу, једном од чланова инцијативног одбора, Слободану Пештерцу, некадашњем председник Друштва инжењера, Лазару Маркову из „Нафтагаса“, и сарадницима удружења Милану Димитријевићу и Вукоману Максимовићу.

Друштво инжењера и техничара Зрењанина је део Савеза инжењера и техничара Србије и слави јубилеј, истиче генерални секретар Савеза др Часлав Лачњевац.

„Године 1846. jе први пут основана тзв. Техничарска дружина, заправо удружење инжењера у Србији, као четврто удружење инжењера у свету. Сада имамо већ 43 чланице, организације а једна од њих је вредна организација у Зрењанину . Овде у овој лепој згради и сали ће бити уручене награде и признања најбољим колективима и појединцима  поводом нашег великог јубилеја.“– истакао је др Лачњевац.

Заменик градоначелника Саша Сантовац је примио признање испред Градске управе и овом приликом рекао:

„Користим прилику да Савезу инжењера и техничара Србије и Зрењанина честитам 150. година. Заиста је јасан показатељ значаја и квалитета ако неко удружење постоји такав низ година. Посебно ми је драго да ово наше удружење у Зрењанину прима похвале од централе удружења, што јасно указује да се добро ради. Наравно да је Град Зрењанин ту да помогне ово удружење, имамо разне пројекте на којима радимо и наставићемо тако и у наредном преиоду.“

Присутне је поздравио надахнутим говором инжењер Милан Зечар.

„Драго ми је да је преппознат од стране Друштва инжењера Србије наш рад који је вишедеценијски . Сама чињеница да овај Савез инжењера постоји већ 150. година и успешно обавља своју делатност, довољно говори за себе. Кад нешто траје 150. година вредно је пажње а поготово оваква једна организација, која је битно утицала на развој друштва и државе у свим њеним сегментима. Инжењери и техничари, који су се тада звали Tехничарска дружина, су својим добровољним прилозима направили и Дом инжењера који се последњих деценија зове „Никола Тесла“. То је један предиван простор у строгом центру града Београда и он је на располагању свима нама. Ми смо пре три ипо деценије обновили рад инжењерске и техничарске организације и као што видите постигли смо завидне резултате, препознате од многих. Основали смо пре 25. gодина научно-стручно-информативни часопис ДИТ, који је и добио награду као најбоља техничка публикација Србије – рекао је Зечар.“

Свечаност доделе признања су увеличали својим наступом учесници музичког   дела програма Мирјана Младеновић  и Анђела Зорић.

Петровград.орг