УДРУЖЕЊЕ „ПЕТРОВГРАД“ – ВРАТИТИ ИМЕ ГРАДУ

У Зрењанину је данас, на празник Града Зрењанина, 17. новембра, основано Удружење „Петровград“ које је, као свој задатак, поставило остваривање циљева у области заштите српског културног и историјског наслеђа и неговања српског језика и ћирилице на територији Средњобанатског управног округа. Један од кључних циљева Удружења јесте враћање граду Зрењанину његовог назива Петровград  истиче председник Удружења Будимир Јовановић.

Председник Удружења „Петровград“Будимир Јовановић поводом оснивања удружења каже:

„ Сматрамо да су се створиле друштвене околности за покретање јавне дебате и предузимање конкретних активности у циљу враћања назива града који је замењен политичким декретом из идеолошких побуда . Циљ Удружења јесте и јачање свести српског народа на територији средњег Баната о значају неговања сопственог културног и историјског наслеђа ради очувања националног идентитета и традиције, посебно исказане кроз дух Светосавља као највишег одраза оног узвишеног и племенитог у српском националном бићу. Удружење „Петровград“ се оснива и ради јачања свести српског народа о значају српског језика и враћања ћириличног писма у свакодневну службену и јавну употребу, а у складу са Уставом Републике Србије“ – истиче Будимир Јовановић.

Оснивачи Удружења „Петровград“ су организације које се већ дуги низ година залажу за сличне националне, професионалне и грађанске вредности:

Организација „Светосавље“
Удружење чланова и пријатеља Матице српске
Српски народни покрет „Светозар Милетић“
Друштво српско-руског пријатељства
Удружење ратних војних инвалида града Зрењанина
Удружење ратних добровољаца 1912 -1918 њихових потомака и поштовалаца
Кошаркашки клуб „Петровград“
Шаховски клуб „Петровград“
Ауто-мото клуб „Петровград“
удружење Мото клуб „Петровград“
удружење Макетарски клуб „Крила Петровграда“
 Удружење одгајивача голубова српских високолетача СРБ-797- „Петровград“

Аутор: Портал Петровград.орг који се придружује жељама за успех овог подухвата