ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ 2018. ГОДИНЕ

Светим Литургијама и парастосима Светом Кнезу Лазару и Kосовским Mученицима у Православним храмовима и полагањем венаца на спомен-обележје посвећено страдалима у ратним сукобима у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову у периоду од 1991-1999. године, обележен је ове године празник Видовдан. Петровград.орг честита велики празник свим Православним Србима широм Васељене а посебно на страдалном Косову и Метохији.

Поред споменика су се окупили и венце положили представници Града Зрењанина, Средњебанатског округа, Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Удружења српских ратних ветерана, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, као и чланови породица и родбина погинулих.

Организација “Светосавље” и Град Зрењанин, у сарадњи с Народним позориштем “Тоша Јовановић”, организовали су и ове године, на Видовдан, свечану академију у позоришту и том приликом одали признање ученицима генерације, онима који су у својим основним и средњим школама проглашени за најбоље међу најбољима у протеклој школској години.

Ову свечаност та организација организује једанаести пут, а Видовданску академију, заједно са локалном самоуправом, девети пут. Оно што је интересантно је организовање доделе диплома у појединим основним школама баш на данашњи дан, када се одржавају парастоси и Свете Литургије у свим храмовима на која можда пре жели да дође Светосавска омладина. Дипломе не би морале да се уручују за време Свете Литургије, али…

Обраћајући се присутнима, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је рекао да српски народ Видовдан обележава од давнина, а ове године у светлу стоте годишњице, једног века од ослобођења града и земље у Првом светском рату.

“Видовдан неминовно повезујемо с тим највећим судбоносним датумима у нашој новијој историји. Пре свега, са 1914. годином и пуцњима Гаврила Принципа у Сарајеву, који су наговестили тај Велики рат, Голготу Србије, али потом и епохалну војничку победу и стварање Краљевине Србије, у чији састав 1918. године улази и Војводина. Видовдан обележавамо сваке године, обнављајући памћење и сећање, а све то чинимо због наше будућности и будућности наше деце”, казао је он.

Велики празник Видовдан се обележава у Србији углавном служењем парастоса. Видовдан је дан када се сећамо Свете Војске Цара Лазара који је свој живот положио 1389. године  на Косовски олатар отаџбине. Видовдан је дан сећања на погинуле у свим ратовима које је српски народ водио за слободу у историји.

Петровград.орг (Фото:Александар Блануша)