КРАЉ ПЕТАР I И СРПСКА АТИНА – СТОГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА

Портал Петровград.орг вам представлља идејно решење споменика краљу Петру на Тргу републике у Новом Саду који је израдио вајар Зоран Ивановић. У организацији удружења „Буте Добри“ група новосадских уметника урадила је највећи мурал у Србији, посвећен Краљу Петру Првом Карађорђевићу. Мурал се налази на Булевару Краља Петра Првог, у новосадском насељу „Блок“.

 

 

Модел ове скулптуре, краљ Петар Први у свечаној униформи са орденима на грудима јаше коња у касу. Узде држи у левој шаци, а та рука је савијена у лакту, придржавајући капу уз тело. Десна рука је благо испружена и у њој држи повељу слободе.

 

 

Према конкурсној документацији,  рок да се направи идејно решење споменика у глини био је 7. јул, након чега jе Нови Сад посебно ангажовао ливницу за прављење споменика, како би био постављен на Трг републике у новембру на дан обележавања 100 година од присаједињења Војводине Србији.

 

 

Предвиђено је да коњ и краљ буду од бронзе, а постамент од мермера и да гледају ка Владичанском двору. На постаменту ће писати текст на ћирилици на све четири стране, и то на јужној “Петар И Крађорђевић 1844-1921”, северној “Краљ Србије 1903-1918”, на западној (предњој страни) биће грб Краљевине Србије а са источне “Рума 24. новембар 1918, Нови Сад 25. новембар 1918”.  Око споменика ће бити постављена подна расвета.

 

 

Споменик ће бити откривен у новембру ове године, када обележавао 100 година од присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, на дан уласка српске војске у Нови Сад на крају Првог светског рата.

 

Петровград.орг