ИСПРАВНОСТ ВОДЕ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ – ПОТВРЂЕНА АНАЛИЗАМА

Група Зилио је издала саопштење да су се стекли услови да се преда захтев за добијање употребне дозволе након једномесечног пробног рада постројења за пречишћавање питке воде у Зрењанину и да су анализе показале да су узорци воде задовољавајућег квалитета. Петровград.орг је тако потврдио вест од пре нешто више од месец дана да је проблем пијаће воде у граду на Бегеју успешно решен. Неодговорне политички мотивисане групе и даље шире дезинформације о квалитету воде у Зрењанину.

Анализе воде на излазу из фабрике воде показују да су сви параметри у складу са уредбом о хигијенској исправности воде и да ниједан параметар не искаче из границе дозвољених, чак да су далеко испод категорисаних вредности. Последњих месец и по дана вршене свакодневне анализе воде од стране лабортаторије ЈКП Водовод и каналазација, лабораторије Група Зилио. Недељно, узорке су узимале и акредитоване лабораторије – зрењанински Завод за јавно здравље, београдски Завод за јавно здравље и лабораторија Анахем, Београд.

Веома смо задовољни да можемо да констатујемо да су узорци узети од стране акредитованих лаборторија дали позитивне резултате о исправности воде за пиће„, истакли су из Зилија.

У саопштењу се наводи да ће у току ове недеље поднети захтев за добијање употребне дозволе, односно доставити извршене анализе воде санитарној инспекцији у Зрењанину за добијање санитарне сагласности, а након тога овлашћеном привредном друштву које је завршило технички пријем објекта да припреми захтев Градској Управи за издавање употребне дозволе.

Вода која се мери на прикључку у градску мрежу у кругу постројења је исправна што доказују све до сада урађене анализе воде, што значи да је постројење спремно, односно да вода одговара свим прописима из Уредбе„, саопштено је још из Зилија.

Једина веродостојна анализа је када запослено лице из Завода за јавно здравље или акредитоване лабораторије на исправан начин узоркује воду тада анализа може да буде веродостојна. Узимање узорка код куће на славини у пластичну претходно употребљавану боцу је неозбиљна и без сваког даљег коментара“, поручују из Зилија.

Грађани Зрењанина коначно, после толико година забране, могу да буду задовољни решавањем питања пијаће воде. Тврдње грађанске иницијативе „Заједно за воду“ да је вода неисправна, оценили су као „крајње неодговорne, јер исти који су послали воду на анализу, треба да знају како се узорак узима, а закон јасно даје упутство како се то ради и ко може то да узоркује. Жалосно је што групе и појединци и даље, уместо вођења опозиционе политике, на најгори начин злоупотребљавају у дневно-политичке сврхе, ову тему и на жалост дезинформишу грађане.

Преузето: Бета