ИЗЛОЖБА О НАЈЗНАЧАЈНИЈИМ ПОДУХВАТИМА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА У ПРОТЕКЛИХ 150 ГОДИНА

У организацији Савеза инжењера и техничара Србије и његове колективне чланице, Друштва инжењера Зрењанина, у Зрењанину ће од 22. до 31. маја 2019. године гостовати Изложба „150 година Савеза инжењера и техничара Србије, од Техничарске дружине до савременог удружења“. Изложба је постављена у Историјском архиву Зрењанина у улици Славка Жупанског бр.5.

Председник СИТС др Игор Марић

Аутори изложбе су Часлав Лачњевац, Игор Марић и Ненад Лукић. Сарадници на припреми изложбе су били Оливера Ћосовић и Ања Радаковић.

Уважени инжењери и гости изложбе

Свечано отварање изложбе окупило је и овога пута инжењере, техничаре и архитекте града на Бегеју. Ауторе изложбе у Изложбеном салону Историјског архива је најавила Сандра Бањанин.

Сандра Бањанин

Тим поводом присутнима су се обратити представници СИТС, председник др Игор Марић и генерални секретар проф. др Часлав Лачњевац, Града Зрењанина, помоћник градоначелника Душко Радишић, председник Друштва инжењера Зрењанина Горан Маринковић.

Генерални секретар СИТС проф. др Часлав Лачњевац

Представници СИТС су поклонили један број стручних књига и публикација ГНБ „Жарко Зрењанин“, његовом научном одељењу на чему се захвалио директор Милан Бјелогрлић. Представници СИТС су посебно захвалили директорки Историјског архива Мирјани Басти на помоћи око организовања ове изложбе. Испред свих запослених у архвиву уважене госте је поздравио Саша Младеновић.

Помоћник градоначелника Душко Радишић

Србија је имала и има значајан кадровски потенцијал за развој инжењерства, а самим тим и техничких наука, привреде и пољопривреде. Инжењерство је, у свим својим фазама: истраживачкој, пројектној, извођачкој и употребној, у великом мери потиснуто у ширим друштвеним дешавањима. Рад независних струковних удружења, која су и данас способна да се самостално издржавају и делују у друштвеној свакодневници, је такође недовољно видљиво.

Председник Друштва инжењера Зрењанина Горан Маринковић.

СИТС настоји, путем ове изложбе, да на прави начин ширу публику са историјатом Савеза, као и са стручним и интелектуалним вредностима наше средине у области инжењерства.

Директорка архива Мирјана Баста и инжењер Милан Зечар

У оквиру изложбе је приказан целокупан развојни пут СИТС, као професионалне асоцијације, од 1868. године и формирања Техничарске дружине, преко Удружења српских инжењера (1890), Удружења српских инжењера и ахритеката (1895), Удружења југословенских инжењера и архитеката (1919), до савременог удружења.

директор ГНБ „Жарко Зрењанин“Милан Бјелогрлић

Уз велики број документа и фотографија, чији су извор архива СИТС, Архив Србије, Српска академија наука и уметности, Музеј Југославије, Железнички музеј, Музеј града Београда, Грађевински и Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, као и фирме и приватни колекционари, а које говоре о најзначајнијим активностима удружења и личностима које су обележиле његов рад у протеклих 150 година, уложен је напор да се представе и најзначајнији инжењерских подухвати реализовани код нас у последњих 70 година.

Архитекта Зоран Стојачић

Архитекта Зоран Стојачић одржао је запажено предавање на тему „Банатски опус архитектуре Драгише Брашована“, иначе уваженог члана Удружења југословенских инжењера и архитеката, претече данашњег Савеза.

Саша Младеновић

Петровград.орг (Фото: Живојин Радловачки)