СВЕТСКЕ ЕПИДЕМИЈЕ И ПАНДЕМИЈЕ

Кроз историју човечанства, свет су задесиле бројне опасне епидемије, које су односиле животе људи. Некада су то биле епидемије куге или колере а данас смо сведоци појаве неких опасно мутираних вируса попут новог коронавируса. Које су светске епидемије и пандемије забележене у скоријој историји? Како препознати симптоме?

Епидемија САРС (2002.-2004.)

Идентификован 2003. године, САРС  је скраћеница за тешки акутни респираторни синдром – врста је коронавируса, за који се верује да потиче од слепих мишева и да се преноси на друге животиње које дођу у додир са телесним излучевинама заражених слепих мишева.

Први извештај о људима зараженим вирусом забележен је у провинцији Гуангдонг на југу Кине 2002. године. Изван Кине, највише случајева је било у Сингапуру, Вијетнаму и Канади.

Од новембра 2002. до јула 2003. године, укупно 8.098 људи широм света разболело се од САРС-а који је био праћен или пнеумонијом или респираторног дистрес синдрома. Од тога, најмање 774 особа је умрло.

На срећу по нас, САРС није стигао у Србију.

Пандемија Свињски грип (2009. година)

Пандемија грипа А (Х1Н1) 2009. представља ширење заразне болести људи узроковане до тада неоткривеним сојем вируса грипа (тип А, подтип Х1Н1).

Иако су тачно време и место избијања пандемије непознати, сматра се да се болест прво појавила у Мексику, а нови сој вируса је клинички идентификован 24. априла 2009. Изоловани случајеви болести су се убрзо појавили широм Мексика и САД.

Због оваквог развоја догађаја Светска здравствена организација (СЗО) је 29. априла подигла ниво пандемијског степена приправности на 5. степен,док је пандемија званично проглашена 11. јуна исте године.

Вирус Х1Н1 је био потврђен у више од 214 држава, а забележено је око 200.000 смртних случајева.

У Србији је до јуна 2010, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, регистровано 706 случајева болести и 84 смртна исхода. За овај вирус постоји више вакцина.

МЕРС (2012.)

Порекло Блискоуисточног респираторног синдрома МЕРС-а, идентификованог 2012. године, још није потпуно утврђено, али геномско секвенцирање сугерише да је и оно настало у слепим мишевима и да је пренето камилама.

У питању је такође врста коронавируса. Студије су показале да су људи били заражени директним или индиректним контактом са зараженим камилама.

Ебола (2013-2016. године)

Више од 11.3000 људи умрло је од еболе, највише у земљама Западне Африке у периоду од 2013. до 2016. године, што је била највећа таква епидемија у историји. Најгоре је било у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.

Зика вирус (2015.- 2016.)

Почетком 2015. године зика грозница појавила се у Бразилу, одакла се проширила и на остале делове Јужне и Северне Америке. Такође је погодила неколико острва у Тихом океану и југоисточној Азији.

nCоv – 2019 (2019.-данас)

Нови тип коронавируса назван novel coronavirus 2019. (nCоv-2019) откривен у децембру 2019. године у кинеском граду Вухану убрзано се шири по свету. Откако се вирус појавио умрло је 425 људи, а преко 20 хиљада је заражено.

За коронавирус кажу да се шири ефикасније од САРС-а, али се ово објашњава чињеницом јер се појавио на територији која је изразито насељена и где су болнице недовољно опремљене.

Из Светске здравствене организације се највише пробојавају да ће вирус да се рашири на земље које имају слабо развијен здравствени систем.

Када су смртоносни вируси у питању многи их повезују са облицима специјалног рата, теоријом Златне милијарде! Људима који себе називају научници а који су се ставили у улогу Бога на земљи и мисле да јој кроје судбину.

Петровград.орг преузео са медицинских сајтова