СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ – МОЛИ БОГА ЗА НАС

Онколошко одељење Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ прославља већ деценију своју Славу, Светог Нектарија Егинског, што је и Слава истоимене капелице. И ове године на позив свештенства Светоархангелског храма (Руске Цркве) чијој парохији ова капела припада, одазвао се велики број здравствених радника, садашњих и бивших, пацијената и суграђана.

Литургију је у Капели посвећеној овом светом благоугоднику служио прота Бранко Попов, некадашњи старешина Цркве Светог Архангела Михаила (Руска Црква). Саслуживали су свештеници отац Петар Илић, отац  Иван Мучалов, отац Александар Нишевић, отац Дејан Бојанић и ђакон Предраг Ненин.

Славски колач је пререзан у дворишту испред Капеле и појани су тропари Светом Нектарију Егинском на чудесно лепом и сунчаном времену за ово доба године. Богонадахнуту беседу је одржао отац Иван Мучалов:

„Да ли су блажени тајкуни, прељубочинци, и они који иду широким путем или су блажени они који иду уским путем, који се одричу онога што је од овога света, што је пролазно и трулежно, који се непрестано кају за своје грехе, који се труде да победе себе, своје слабости, своје страсти, који се труде да љубе ближње и да имају љубав за свакога, као што Бог има и који нам пружа много и више од онога што смо заслужили. Такав пут је изабрао Свети Нектарије Егински, који је доказао да можемо у сваком времену да будемо светило свету, свећа која светли у мраку и обасјава оне што су у тами. Својим подвигом, својом жртвом, ми испуњавамо себе Божанским силама, испуњавамо се Богом и ми смо у Истини у Богу. Господ каже – „Ја сам пут, истина и живот. Ко следи мојим путем, пребива у истини и наслеђује вечни живот“.-беседио је отац Иван.“

Кума је ове године била Радмила Латинкић, главна сестра онколошког одељења ОБ „Ђорђе Јоановић“, која је дочекала госте делећи колач и кољиво.

Кумство Славе за следећу годину је примио Владимир Ћурчић, медицински техничар у ОБ „Ђорђе Јоановић“.

У Капели Светог Нектарија Егинског, у кругу зрењанинске Болнице, налазе се бројне вредне реликвије, као што су рецимо честице моштију Светог Нектарија Егинског које помажу и данас вернима који им притичу у невољи.

Аутори: Саша Младеновић & Хаџи Зоран Дујин