САРАДЊА ЗДРАВСТВЕНИХ ИСТИТУЦИЈА СРПСКЕ И СРБИЈЕ

Протокол о техничкој сарадњи две здравствене институције за јавно здравље са територија  АП Војводине у Србији и Републике Српске у Босни и Херцеговини потписан је недавно у Заводу за јавно здравље Зрењанин. Наиме, Завод за јавно здравље Зрењанин и Завод за јавно здравље Источно Сарајевo, озваничили су будућу сарадњу потписивањем протокола.

Прекогранична сарадња здравствених институција у региону није новост, међутим, по први пут је једна здравствена установа из Зрењанина направила корак у повезивању са институцијајом истог ранга, ван државне територије. Др Здравко Ждрале је  наговестио основне смернице сарадње институција на пољу јавног здравља.

“До ове сарадње је дошло након дуготрајних усаглашавања а на фону агенде коју је потписала недавно Влада Републике Српске, госпођа Жељка Цвијановић и АП Војводине у Републици Србији, господин Игор Мировић. Дакле, ради се о свеобухватној сарадњи на свим пољима па тако и у нашем сегмент из домена јавног здравља. Овде се отвара перспектива и тешко је побројати сва поља која се тичу јавног здравља на којима можемо да остваримо сарадњу.”

Бројни заједнички пројекти, али и ефикасније здравствене услуге само су део онога што ће бити постигнуто реализацијом овог споразума. Миодраг Марјановић, директор Института за јавно здравље Републике Српске је указао на значај повезивања институција у домену здравствене заштите.

“Живимо у једној глобалној епохи у којој смо сви повезани, поготово када су је у питанњу контрола, како заразних тако и других болести. Размена искустава стручњака може придонијети не само срединама какве су Бања Лука и Зрењанин, него и целе Републике Српске, Војводине и Србије.” То ће практично подразумевати и сарадњу на заједничким пројектима из више области, како би се здравствена заштита и Републике Српске и Републике Србије, подигла на виши ниво.

Петровград.орг & Завод за јавно здравље Зрењаин