НОВИ ХРАМ СВЕТОГ НИКОЛАЈА

Црквена општина Зрењанин и град Зрењанин (Петровград) заједнички улажу напоре у изградњу новог храма у насељу Зелено Поље. Храм је посвећен Светом Николају Мирликијском Чудотворцу који се слави 19. децембра. Преосвећени владика Банатски господин Никанор је осветио звона новог храма у присуству великог броја верника и свештенства.

Град је обезбедио парцелу на којој ниче светиња а ктиторка Вида Девић средства, по узору на велике жене у српском народу које нису жалиле благо како би отачеству оставиле задужбину. Храм ниче великом брзином, што је необично за нашу економски осиромашену средину.

(Фото ; Драгомир Игњатов)

Говорећи о значају подизања храма у овом делу Зрењанина Преосвећени владика Никанор је рекао, да је веома значајна што се у овом граду гради још један нови храм, јер деценијама уназад, стицајем историјских околности, није могао да буде изграђен. Нова звона која су освећена буде наду у Васкрсење овог народа после периода затирања Православља и отпадништва од Бога.

Ктиторка Вида Девић је пореклом из великог банатског села Меленци и њена је жеља да испуни завет свог представљеног у Господу сина Војислава, архитекте који је живео и радио у Минхену (Немачка). Покојни Војислав је радио у иностранству и стекао велики иметак али га је одувек вукла жеља да остави српству трајни белег по узору на Свете Србе у историји. Крсна Слава породице Девић је Свети Никола.

Дужина спољашње стране храма биће око 20 метара а ширина око 13 метара. Заједно са степеништем и стазама површина будућег храма ће бити 160 квадрата а имамо идеју да у следећој фази направимо и спомен собу у којој ће бити изложене Војислављеве слике. Из наредних донација касније ће бити подигнут парохијски дом и црквена сала – истиче надлежни протонамесник јереј Радивој Нађалин.

(Фото: Драгомир Игњатов)

Покојни Војислав Девић је као архитекта дуго изучавао архитектонски склад Православних храмова и одлучио је да овај храм буде урађен по узору на храм Светих Апостола Петра и Павла у Ноћају, Мачва. Звона су, иначе, изливена у познатој ливници у Белосавцима, код Тополе у Шумадији и дело су породице Кременовић.

За тренутак су верници присуствовали сцени као у филму Андреја Тарковског „Андреј Рубљов“ у коме се догађа чудо и где звона звоне, захваљујући управо Божијем чуду а не само знању и умећу звоноливца. Пуну подршку од самог почетка реализације овог пројекта дали су градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, Савет месне заједице Зелено поље и велики број организација и појединаца.

(Фото: Драгомир Игњатов)

Објекат новог храма је подигнут на чистини коју окружују улице, Барањска, Херцеговачка и улица Милентија Поповића. Зелено поље је велика месна заједница у Зрењанину са близу 10.000 становника и недавно је прославила четири деценије од настанка. Пројектована је седамдесетих година прошлог века као радничко насеље и веома је удаљена од постојећих градских Православних храмова па су верници били приморани да се на разне начине довијају како би дошли на Литургију са удаљених делова града. Сада могу јасно да чују Црквена звона и у овом делу некад епископског града Бечкерека, Петровграда и коначно Зрењанина, звона која ће звонити ако има вере у српском народу.

Аутор: Саша Младеновић

Повезани чланци: