ПРОСЛАВА ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Српска Православна Црква позвaла је све вернике да свечано и свенародно прославе у својој Цркви велики јубилеј 800 година аутокефалности. Монаштво и свештенство Српске православне цркве, хорови богослова, више хиљада верника,  посебно деца из косовско-метохијских енклава у Жичи, Пећкој Патријаршији и престоном Београду су литургијама и свечаном академијом прославили велики јубилеј – осам векова аутокефалности СПЦ.

Дана 6. октобар 2019. године уприличена је света архијерејска Литургија у манастиру Жичи код катедралног трона српских архиепископа, којој је присуствовао велики број верника.

Наредног 7. октобра 2019. године велики број архијереја СПЦ и народа из енклава посетио је трон патријарха српских Пећку Патријаршију на Косову и Метохији.

Светом литургијом поводом обележавања овог значајног јубилеја началствовао је митрополит Црногорско-приморски и егзарх пећког трона  Амфилохије уз саслужење и молитвено учешће 22 архијереја Сабора СПЦ, више игумана и протојереја Епархије Рашко-призренске и других епархија СПЦ.

У литургији је учествовао и хор богослова Призренске богословије, монахиње Пећке Патријаршије на челу са игуманијом мати Харитином, више монаха и монахиња и преко хиљаду верника.

Како наводе у Епархији Рашко-призренској „својом посетом и литургијским слављем у Пећкој Патријаршији Епископи СПЦ потврдили су још једном јединство у следовању путу Св. Саве и његових наследника за које је Косово и Метохија увек било и остало срце српског православног и светосавског идентитета“.

Већ 8. октобра 2019. године одржана је величанствена академија у Центру Сава на којој је потврђена симфонија Цркве и државе које заједно корачају у сусрет изазовима који стоје у будућности.

Митрполит дабробосански Хризостом објавио је да је поводом јубилеја 800 година аутокефалности српске цркве Синод СПЦ Орденом светог Саве I степена одликовао патријарха српског Иринеја, председника Србије Александра Вучића, док је председнику РС Милораду Додику, пошто је раније одликован Орденом Светог Саве I степена, сада уручен Орден Светог Симеона Мироточивог.

На свечаности у Центру Сава епископ нишки Арсенија прочитао је посланицу патријарха Иринеја поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве:

У нади се молимо да верност светосавском путу који у живот води и светосавском завету оспособи српски народ да очува своју свету и заветну покрајину Косово и Метохију, поносну Црну Гору, као и све друге крајеве и земље над којима су се надвиле руке силникâ овога света са циљем да их насилно и неправедно отму, наводи се у посланици.

За 9. октобар 2019. године припремљено је отварање изложбе Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве у Музеју Српске Православне Цркве у Београду.

Преузето са званичног сајта СПЦ